TV Plus brengt live voetbal uit competitie

HILVERSUM, 31 DEC. De NOS zal via het breedbeeldtelevisiekanaal TV Plus een aantal voetbalwedstrijden uit de PTT-telecompetitie life uitzenden. De ontvanger van dit kanaal zal daarvoor apart moeten betalen.

De NOS heeft met de rechten op de competitiewedstrijden ook de mogelijkheden meegekocht om voetbalwedstrijden via abonnee-tv uit te zenden. Tot voor kort was daarvan geen gebruik gemaakt omdat de NOS niet beschikt over een kanaal voor abonnee-tv. De NOS heeft nu de rechten overgedragen aan TV-plus, een experimenteel kanaal voor breedbeeldtelevisie. Dit kanaal is opgezet door de NOS, Philips, en PTT Telecom.

In Nederland staan 3.500 breedbeeldtoestellen waarmee TV-plus kan worden ontvangen. Voor de programma's hoeft niet te worden betaald, voor de ontvangst van de voetbalwedstrijden zal een seizoenkaart moeten worden gekocht waarmee dertig wedstrijden kunnen worden bekeken.

Het abonneekanaal Filmnet is zeer verbaasd over uitzending van de voetbalwedstrijden. Filmnet had interesse in de rechten van de NOS. Volgens Filmnet gaat het om een “ongeoorloofde nevenactiviteit van de NOS”. Volgens de mediawet mag de publieke omroep niet dienstbaar zijn aan winst door derden.

De NOS stelt de beelden echter gratis ter beschikking aan TV-Plus, maar zal wel meedelen in de opbrengsten. In Nederland geven niet alle kabelnetten het signaal van TV-Plus door. Naar schatting 1,6 miljoen mensen zouden TV-plus kunnen ontvangen met een breedbeeldtelevisieapparaat.