Tudjman waarschuwt moslims

SARAJEVO, 31 DEC. De Kroatische president, Franjo Tudjman, heeft gedreigd militair tussenbeide te komen in het naburige Bosnië als de moslims hun offensief tegen de Kroatische gemeenschap blijven voortzetten.

Hij zinspeelde op een mogelijk ingrijpen in een vraaggesprek voor de Kroatische televisie. “We doen al het mogelijke om de vijandelijkheden tussen Kroaten en moslims te stoppen”, aldus Tudjman, “maar de moslims moeten of ophouden met hun agressie of de wereld zal moeten begrijpen dat we stappen moeten ondernemen om de Kroaten daar te verdedigen.” Hij waarschuwde ook voor de gevolgen die een voortgezet offensief van de moslims kan hebben voor de moslims die in Kroatië hun toevlucht hebben gezocht.

Een konvooi bussen met enkele honderden bewoners uit de Bosnische hoofdstad Sarajevo, onder wie veel vrouwen en kinderen, is gistermiddag in Kroatië aangekomen. De Verenigde Naties waren gisteren het spoor van de dinsdag uit Sarajevo vertrokken evacués enige tijd bijster. Volgens de Kroatische radio bereikten 757 vluchtelingen gistermiddag de grens tussen Bosnië en Kroatië. Vannacht bereikten ze de Adriatische havenstad Split, zo meldde het Kroatische persbureau Hina. Daar zijn ze voorlopig in een sportcomplex ondergebracht.

De Belgische generaal Francis Briquemont, commandant van de VN-eenheden in Bosnië, heeft gisteren scherpe kritiek laten horen op de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de Europese Gemeenschap. Ze zouden minder tijd moeten besteden aan het aannemen van resoluties en meer troepen moeten leveren om de al aangenomen resoluties ook daadwerkelijk uit te voeren, aldus de generaal. (Reuter, AFP)