Talisman

Wat bedoelen we als we zeggen dat een woord vol met a's zit? In het woord plaatspanningapparaat komen zeven a's voor, en in aanvaardbaar slechts zes.

Maar in het langere woord is één op de drie letters een a en in het kortere is één op de twee letters een a. Daarom vind ik aanvaardbaar a-voller dan plaatspanningapparaat. Om te vermijden dat een flauw woord als aan het a-volst wordt, eis ik dat volle woorden meer dan zes letters lang zijn. Dan is het woord aangaan het a-volst. Voor de andere zesentwintig letters heb ik als volste: bubbelbad, circumcentrisch, dooddeed, weledelzeergeleerde, koffiebuffet, waggelgang, hechthout, inhibitie, jojootje, koekoeksklokken, lellebellen, mummelmondje; bijenkoninginnen, kokosnootboom, papperlepap, IQ-questie, interieurverzorger, huisvestingscommissies, tuttifrutti, humuszuur, visvijver, weduwvrouw, exotoxine, rijtijdenlijst, playboy, jazzmuziek.

Maar u weet natuurlijk vollere woorden voor die letters.

Stuur volle woorden. De volste en de mooiste winnen mijn prijzen. Talisman, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB in Amsterdam. Niet langzaamaan!

OPLOSSING TALISMAN 98

Wordt nog even uitgesteld. Tip: Er zijn vier soorten met ieder vijf bijzondere woorden!