Sterke afname aantal moorden in Rotterdam

ROTTERDAM, 31 DEC. Het aantal moorden en doodslagen in Rotterdam is dit jaar teruggelopen tot 29. Vorig jaar leek er met 44 doden sprake van een alarmerende toename, maar de cijfers over 1993 bevestigen volgens een politiewoordvoerder dat dit vooral werd veroorzaakt door een “hausse aan liquidaties in de drugswereld”.

Van de vier grote steden blijkt Utrecht met zeven moorden en doodslagen dit jaar veruit het veiligst. Daar is sprake van een “rustig jaar”, aldus een politiewoordvoerder. In 1992 moest de Utrechtse politie nog 23 “voltooide doodslagen, waaronder moorden” oplossen, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Twintig van de 29 moorden die dit jaar in Rotterdam werden gepleegd, zijn opgehelderd. Waarschijnlijk is één moord een afrekening in het criminele milieu geweest. Amsterdam spant, zoals elk jaar, de kroon. Dit jaar waren er 47 moorden en gevallen van doodslag. Het moordcijfer van de hoofdstad schommelt al jaren tussen de 45 en de 50. Over het aantal liquidaties of het percentage ophelderingen wil de Amsterdamse politie niets zeggen.

Alleen in Den Haag was er in 1993 een toename. De politie werd geconfronteert met 26 moorden en doodslagen, waarvan twintig werden opgelost. Acht moorden waren “vermoedelijk liquidaties”, aldus een Haagse politiewoordvoerder. Vorig jaar werden in de residentie 21 moorden gepleegd. Daarvan werden zestien opgelost.

Landelijk is het cijfer lastiger te geven. De Criminele Recherche Informatie (CRI) legt alleen het aantal doden en gewonden bij schietincidenten vast. In 1992 waren dat er respectievelijk 104 en 212, in 1991 73 en 177 en in 1990 71 en 170. Aantallen criminele vergeldingen worden niet geregistreerd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kan nog geen cijfers over 1993 geven. In 1992 registreerde het CBS nog 249 gevallen van moord en doodslag. Daarvan werden er 226 opgehelderd. In de grote steden werden 147 moorden en doodslagen gepleegd.