Soedan wijst Britse ambassadeur uit

NAIROBI, 30 DEC. De Soedanese regering heeft de Britse ambassadeur in Khartoum gelast het land te verlaten uit woede over het bezoek van de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury aan rebellengebied in Zuid-Soedan en diens annulering van een bezoek aan de Soedanese hoofdstad.

De aartsbisschop, George Carey, vertrok gisteren uit Nairobi naar Zuid-Soedan om zijn steun te betuigen aan de honderdduizenden christenen in het zuiden die zijn ontheemd als gevolg van de oorlog tussen zwarte, christelijke en animistische zuiderlingen en de islamitische Arabieren uit het noorden. Mensenrechtengroepen beschuldigen de moslim-fundamentalistische Soedanese autoriteiten van onderdrukking van de christenen.

Carey had zijn bezoek aan Khartoum volgens kerkelijke bronnen geannuleerd omdat hij vreesde dat zijn activiteit van staatswege door middel van een officiële agenda zou worden beperkt. (Reuter, AFP)