Parijs levert twee Iraniërs niet aan Zwitserland uit

PARIJS, 31 DEC. Twee Iraniërs die door Zwitserland worden gezocht wegens de moord in 1990 op de oudste broer van de Iraanse verzetsleider Massoud Rajavi, zijn door Frankrijk naar Iran teruggestuurd, zo is gisteren in Parijs meegedeeld.

Frankrijk had eerder op de dag een Zwitsers uitleveringsverzoek van de hand gewezen “om redenen verbonden aan het nationaal belang”, nadat in februari een Frans hof van beroep tot uitlevering had geadviseerd. De Zwitserse autoriteiten hebben officieel geprotesteerd tegen de Franse handelwijze onder verwijzing naar de Europese uitleveringsovereenkomst van 1957.

Kazem Rajavi, Irans eerste VN-ambassadeur na de Islamitische Revolutie en vervolgens een leidende persoonlijkheid in de Mujahedeen-Khalq van Massoud Rajavi, werd op 24 april 1990 bij zijn woning in de buurt van Genève doodgeschoten, volgens het Iraanse verzet in opdracht van de regering in Teheran. De twee Iraniërs werden ruim een jaar geleden in Frankrijk opgepakt na de aanhouding in Teheran van een Fransman, die 19 dagen werd vastgehouden en toen weer vrijgelaten. (AFP, AP)