KOOKBOEKEN IN LONDEN

Wie in de kerkstvakantie naar Londen gaat doet er verstandig aan een extra uitklaptas voor aldaar aangeschafte boeken mee te nemen. In Londen zijn twee in kookboeken gespecialiseerde winkels te vinden: Books for Cooks, 4 Blenheim Crescent, Londen W 11, en Food for Thought, 27 Cecil Court, Londen W.C. 2.

In Books for Cooks, vlakbij Portobello Road, is Heidi de manager. Ze heeft een Hollandse grootmoeder, dus verstaat ze een klein beetje Nederlands. Achter in haar winkel kun je thee drinken en taart eten. Voor in de winkel staat een bank waarop je op je gemak kunt gaan zitten uitzoeken of je alle uit de kasten gehaalde boeken ook echt wilt hebben.

De tweede kookboekenwinkel waar hebzucht toeslaat bestaat nog niet zo lang en bevindt zich meer in het centrum van de stad, vlakbij Leicester Square. In deze winkel nieuwe én kostbare antiquarische kookboeken. De totale collectie boeken, verdeeld over parterre en souterrain is kleiner dan van de eerder genoemde winkel. In Food for Thought kwam ik een fascimile van het in Rusland zeer beroemde kookboek “Geschenk voor de jonge huisvrouw” tegen van Jelena Molochovets, dat in 1861 in St. Petersburg verscheen en dat talrijke malen werd herdrukt. Deze nieuwe Russische druk kostte ongeveer honderd gulden. Gelukkig weerstond ik de verleiding om dit boek te kopen, want enige weken later kreeg ik deze herdruk van een collega cadeau, die dit boek voor 6 gulden in Kamchatka in Siberië had gekocht.

Over enige tijd zal een vertaling/bewerking van 'Geschenk voor de jonge huisvrouw' verschijnen bij uitgeverij Jan Mets. Een selectie van de recepten is, hoewel ze bijna allemaal ook nu nog goed te maken zijn, noodzakelijk. In Jelena's standaardwerk zijn namelijk 3218 recepten “voor zes personen met een gemiddelde trek” opgenomen. Ook moeten de kookaanwijzingen worden aangepast omdat er voor ons met wat merkwaardige maten wordt gemeten. Op de ingrediëntenlijsten staat bijvoorbeeld: “boter zo groot als een walnoot, gember zo groot als een vingerhoed, een glas zuurkool, fijngemaakt brood van 3 kopeken, een halve emmer wodka”. Hoeveelheden te gebruiken deeg worden vergeleken met appels en eieren en moeten worden uitgerold tot de dikte van een bot mes of een zilveren roebel.

Alvast een voorproefje uit dit Russische kookboek. Het volgende gerecht wordt bij gebraden vlees of gevogeltje gegeten:

Ingemaakte druiven

1 tros witte druiven

1 beter witte wijnazijn

2 bekers water

2 bekers suiker

de hele (dunne) schil van 1 citroen

Pluk de druiven van de tros. Breng azijn, water en suiker met de citroenschil aan de kook. Roer alles goed door elkaar en laat het mengsel afkoelen. Doe de druiven in een goed schoongemaakte pot (bijvoorbeeld een lege Hak-pot) en giet zoveel vocht op de druiven tot ze onder staan. Zet de goed afgesloten pot met druiven enkele dagen op een koele plaats. Deze ingemaakte druiven kunnen ook langer bewaard worden.

    • Anne Scheepmaker