Israel en PLO zetten overleg voort in Taba

KAIRO, 31 DEC. Israelische en Palestijnse onderhandelaars zullen de komende twee weken in de Egyptische badplaats Taba proberen tot een akkoord te komen over de Israelische terugtrekking uit de Gazastrook en Jericho. Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar Nabil Sha'ath gisteren gezegd, nadat onderhandelingen in een commissie onder leiding van de Israelische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres en de Palestijn Mahmoud Abbas deze week in Kairo niet tot resultaat hadden geleid.

Peres zei woensdag met Abbas tot overeenstemming te zijn gekomen. Maar de PLO bestreed dat later. Een woordvoerder noemde Peres' uitspraken “een totale overdrijving”.

Sha'ath zei gisteren zijn Israelische tegenhanger generaal-majoor Amnon Shahak inmiddels een document te hebben toegestuurd, waarin mogelijke compromissen inzake omstreden kwesties worden omschreven. Tenuitvoerlegging van het in september ondertekende akkoord over Palestijnse autonomie in de Gazastrook en Jericho zit nog vast op de controle over de grensposten, de omvang van het district Jericho en de bescherming van joodse nederzettingen in de Gazastrook door het Israelische leger.

“Ik denk dat we de komende twee weken in Taba dag en nacht zullen werken om de definitieve tekst van de oereenkomst te produceren”, zei Sha'ath, die overigens erkende dat Peres en Abbas wel deglijk vooruitgang hadden geboekt. “Maar ik wil niet te optimistisch klinken, omdat alles altijd weer abrupt tot stilstand kan komen”, waarschuwde hij.

Volgens het oorspronkelijke akkoord had de Israelische terugtrekking op 13 december moeten beginnen. Maar de Israelische premier Rabin en PLO-leider Arafat besloten op 12 december tot aanvankelijk een dag of tien uitstel, wat inmiddels uitstel voor onbepaalde tijd is geworden. (Reuter)