ECD onderzoekt Nederlandse financier van Zjirinovski

AMSTERDAM, 31 DEC. De Economische Controledienst stelt een onderzoek in naar het Amsterdamse bedrijf Global Money Management (GMM) Financial Services BV. Dit heeft ECD-woordvoerder B. Hoekman gisteren gezegd. Het onderzoek richt zich op de vraag of dit bedrijf in Rusland zonder vergunning bancaire activiteiten ontplooit.

GMM kwam deze week in opspraak door publikaties in de Russische media waarin werd gesteld dat het de miljoenen kostende verkiezingscampagne van de extreem-rechtse politicus Vladimir Zjirinovski heeft gefinancierd. B. van der Meer, public-relationsmanager van GMM te Amsterdam, ontkent niet dat zijn werkgever, de 27-jarige ex-worstelaar Anton Nenakov, geld heeft gegeven aan de partij van Zjirinovski. Dit zou echter niet op een bijzondere band met het rechts-extremisme duiden. “Nenakov heeft aan álle partijen geld gegeven”, aldus Van der Meer. “Toen ik de laatste keer in Moskou met hem sprak, was Gaidar net op bezoek geweest om een bijdrage te vragen. En ook de communisten hebben hun deel gekregen. Dat is een zuiver zakelijke kwestie. Je moet je als ondernemer in Rusland nu eenmaal tegen alle mogelijke risico's indekken. Als Nenakov werkelijk met Zjirinovski zou sympathiseren, had ik allang ontslag genomen bij GMM.”

Het onderzoek van de ECD wordt gedaan op verzoek van het ministerie van financiën en De Nederlandsche Bank. GMM is geen bank, en mag dus volgens de Wet Toezicht Kredietwezen niet als zodanig opereren, ook niet in het buitenland.

Volgens Van der Meer staat het Russische GMM formeel los van de in Amsterdam geregistreerde firma, al hebben de twee bedrijven wel dezelfde eigenaar. Doel van GMM Financial Services is de vorming van een volwaardige investeringsbank die aan alle in Nederland geldende voorschriften voldoet. Die bank zou in de eerste plaats Russisch geld naar Nederland moeten halen, want volgens Nenakov is het stabiele financiële klimaat van de lage landen buitengewoon aantrekkelijk voor de Russische belegger. In een later stadium zouden via de bank ook Nederlandse investeringen in Rusland kunnen worden gedaan.

Bij het voorbereiden van de aanvraag voor een bankvergunning is de hulp ingeroepen van het Alphense accountants- en administratiekantoor Arenthals/ Chaudron. Volgens De Nederlandsche Bank presenteerde dit kantoor zich in het contact met De Nederlandsche Bank als onafhankelijk dienstverlener voor GMM. Inmiddels is echter gebleken dat L. Gribling, vennoot van Arenthals/Chaudron, ook procuratiehouder bij GMM is. Een woordvoerder van de accountantsfirma, J. Verleng, zei gisteren dat Gribling louter om formeel-administratieve redenen als zodanig in het handelsregister staat vermeld. Hij noemde dit “een schoonheidsfoutje”. Arenthals/Chaudron stelt bovendien in een schriftelijke verklaring dat het “in genen dele betrokken is bij de gesuggereerde activiteiten”. GMM-woordvoerder Van der Meer bevestigt niettemin dat Gribling wel degelijk bij de dagelijkse gang van zaken betrokken is en nog onlangs met hem naar Moskou reisde voor overleg met Nenakov. Gribling ontkende tegenover het ANP iets te weten van de Russische zaken van Nenakov.

De Russische centrale bank heeft de agressieve advertentiecampagne waarmee GMM beleggers tracht te werven inmiddels als 'illegaal' bestempeld. De bank waarschuwt de cliënten van GMM dat zij hun ingelegde geld kwijt kunnen raken. GMM belooft spaarders een rendement van twintig procent op hun in te leggen harde valuta. Het persbureau Itar Tass wees gisteren op de mogelijkheid dat ook de Russische centrale bank een strafrechtelijk onderzoek naar GMM zal doen instellen. Nenakov is, ook voor zijn Nederlandse medewerkers, onbereikbaar.