Den Bosch speelt zijn rol met verve in basketbalweek

HAARLEM, 31 DEC. De spelers van EBBC Den Bosch voelen zich thuis op de Haarlemse Basketbalweek. Het evenement wordt deze week voor de twaalfde keer gehouden, de Bossche ploeg is voor de tiende keer present. En net als verleden jaar, toen voor de derde keer de finale van het altijd sterk bezette toernooi werd gehaald, mogen de prestaties van het team van coach Cor van Esch er opnieuw zijn. Gisteravond versloeg de regerend landskampioen de nationale ploeg van Canada in een aantrekkelijk duel voor een kleine drieduizend toeschouwers met 101-74, na een ruststand van 47-33.

Den Bosch werd pas op het laatste moment aan de deelnemerslijst van het jaarlijkse evenement toegevoegd. Tijdens de in oktober verspeelde Final Four eindigde EBBC op een teleurstellende derde plaats. De Final Four is het bekertoernooi-nieuwe-stijl van de basketbalbond. De winnaar kwalificeert zich niet alleen voor de Korac Cup, het toernooi om de Europa Cup voor bekerwinnaars, maar ontvangt tevens een uitnodiging voor de Haarlemse Basketbalweek.

Ten tijde van de Final Four had Frank Voskuilen, organisator van de basketbalweek, nog twee startbewijzen voor zijn evenement te vergeven. Het ene ging naar de winnaar van de nationale bekerstrijd, Den Helder. Het andere had Voskuilen graag gegeven aan het nationale team, dat nog nooit op de basketbalweek in actie is gekomen. Toon van Helfteren, oud-international en sinds september bondscoach van de inmiddels sterk verjongde selectie, was enthousiast over een optreden in Haarlem. Maar de Nederlandse basketbalbond besliste anders. De bond was na een aantal teleurstellend verlopen oefenwedstrijden van het nationale vijftal tegen clubteams bang voor een afgang. Mede omdat Van Helfteren geen beroep zou kunnen doen op enkele in het buitenland spelende internationals èn de spelers van Den Helder, die immers zelf in Haarlem acte de présence zouden geven.

Tegen deelname volgend jaar staat de bond wel positief, als tenminste een volwaardig team op de been kan worden gebracht. De basketbalweek zou dan mede kunnen dienen als voorbereiding op het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap, dat voor het voorjaar van 1995 staat geprogrammeerd. Hoewel enerzijds begrijpelijk dat de bond bevreesd is voor een afgang juist in Haarlem - het enige basketbalevenement in eigen land met 'uitstraling' en als gevolg daarvan grote aandacht van publiek en media - had anderzijds geredeneerd kunnen worden dat iedere oefenwedstrijd op weg naar kwalificatie er één is. Want veel spelen lijkt de voornaamste mogelijkheid om de Europese peuterklas waar het nationale team drie jaar deel van uitmaakt te ontgroeien. Ook als dat met nederlagen gepaard gaat.

EBBC Den Bosch treurt er in ieder geval niet om dat de basketbalbond weigerde het nationale team aan te melden voor de basketbalweek. Hoewel Weert tijdens de Final Four vóór de Bosschenaren eindigde, gaf de organisatie de 'wild card' toch aan de landskampioen. Niet alleen omdat de ploeg in het verleden goed heeft gepresteerd in Haarlem, maar bovendien het publiek ook altijd op aantrekkelijk basketbal trakteerde. Los van met welk prijzengeld EBBC naar huis gaat (de eerste plaats levert 20.000 gulden op, de laatste niets), kan de geldschieter halverwege de week al tevreden zijn over de talloze minuten die de rode shirtjes met sponsornaam op de televisie zijn geweest. “Niet onbelangrijk bij toekomstige onderhandelingen”, zei de tevreden glimlachende voorzitter van de club na afloop van het duel tegen de teleurstellende Canadezen, die verschillende toernooien in Europa afreizen als voorbereiding op het wereldkampioenschap dat volgend jaar in hun land wordt gehouden.

Den Bosch, dat gisteravond bekend maakte dat het contract met de Amerikaan Mark Strickland met vijf maanden is verlengd tot aan het einde van dit seizoen, speelt morgen tegen de Spaanse en Europese topploeg Joventut Badalona. Bij winst staan de Bosschenaren zondag in de finale. “You can beat everyone”, complimenteerde de Canadese coach zijn collega Van Esch met het goede spel van EBBC. Een groter compliment had hij zich nauwelijks kunnen wensen. Een bedankbriefje aan de basketbalbond zou overigens wel op zijn plaats zijn.

    • Paul de Lange