Chinese schoppen

Terug naar Santiago de Chile, de strijd om de Bermuda Bowl. Een van de deelnemers die het meest in het oog sprong was China. In de voorronde spotte het met heel wat gevestigde reputaties door op het gemak de poule te winnen. Kennelijk lag de Volksrepubliek nu al goed op koers in de aanloop naar 1995. In dat jaar zullen de wereldkampioenschappen bridge in Beijing gehouden worden. De Chinezen willen natuurlijk voor eigen publiek zo goed mogelijk voor de dag komen. Afgelopen lente lieten ze de Canadese wondercoach Eric Kokkish al overkomen voor een aantal trainingssessies. Bovendien wordt bridge in China in de hoogste kringen ondersteund. Politieke kopstukken, met partijvoorzitter Deng Xiao Ping voorop, leggen graag een kaartje.

Na de winst in de round robin koos China als tegenstander in de kwartfinale Brazilië, dat als vierde was geëindigd in de andere groep. De Zuidamerikanen waren door de absentie van voormalig wereld- en olympisch kampioen Marcelo Branco ernstig verzwakt. Hun kansen deze ronde te overleven werden dan ook niet hoog ingeschat. Het liep echter totaal anders. De Braziliaanse bridgeveteranen onder aanvoering van de fameuze Gabriel Chagas zaten plotsklaps in hun tweede jeugd. Over 96 spellen werden de Chinezen met 312-134 in de pan gehakt. Voor coach Kaijian Pan restte het genoegen dat zijn voorspelling 'Nederland wint het goud'' naderhand uitkwam. Bij onderstaand spel uit de kwartfinale schitterde de partner van Chagas, Roberto Mello. Hij trok de juiste conclusie uit het speelverloop dat niet in overeenstemming was met het biedverloop. Er klopte iets niet met de schoppenpositie.

Noord geverNoord

Niemand kw.ß7 B98

ß6 AHV6

ß5 VB9

ß4 B72

Zuid

ß7 A732

ß6 B10952

ß5 8

ß4 A105

West Noord Oost Zuid

Chen Chagas Zhou Mello

1ß4 1) pas 1ß6

1ß7 2ß6 pas 4ß6

pas pas pas

1) voorbereidend

Agressief geboden, maar op dit niveau niet ongebruikelijk en zeker niet voor de Brazilianen. West, Rongchang Chen, startte met ß5A en Roberto Mello mocht aan de slag. Het is zo een-twee-drie niet duidelijk hoe dit contract gemaakt moet worden. Er dreigen vijf verliesslagen: twee in schoppen, twee in klaveren en één in ruiten. Chen switchte naar ß49: 2, vrouw en aas. Dat had hij beter niet kunnen doen, omdat de leider nu nog maar één klaverloser had. Mello sloeg troefaas, troefde een ruiten in zijn hand, stak over met troefkoning, troefde de derde ruiten en speelde klaveren naar de boer. Oost, Jiahonk Zhou, nam met de heer en speelde de kleur door voor de tien van zuid. Nu alle zijkleuren gestripped waren, was Mello waar hij wilde zijn, een eindspel in schoppen:

Noord

ß7 B98

ß6 V6

ß5 -

ß4 -

Zuid

ß7 A732

ß6 B

ß5 -

ß4 -

De leider mag zich nog één verliesslag permitteren. Gegeven het biedverloop zou een normaal mens west op ß7H en ß7V taxeren en dus een kleine schoppen uit de hand spelen. West neemt, maar mag dan van de andere schoppenhonneur afspelen of in de dubbele renonce. Mello keek verder. Hij vond het op zijn minst raadselachtig dat oost, aan slag met ß4H, weigerde schoppen in te spelen om zijn partner te ontlasten. De Braziliaan schatte oost daarom in op honneur sec of tweede in schoppen. Hij loste het Chinese schoppenmysterie op door ß7A te slaan en schoppen door te spelen voor de vrouw van oost. Deze mocht in de dubbele spelen, daarmee de tiende slag weggevend. U ziet wat een luizig schoppenvolgbodje allemaal met zich mee kan brengen:

Noord

ß7 B98

ß6 AHV6

ß5 VB9

ß4 B72

WestOost

ß7 H1064ß7 V5

ß6 74ß6 83

ß5 AH103ß5 76542

ß4 943ß4 HV86

Zuid

ß7 A732

ß6 B10952

ß5 8

ß4 A105

    • Jan van Cleeff