BUITENLUST-COMPETITIE 1993; De Mysterieplant

Is er een plek in uw tuin waarvoor u niet de juiste plant kunt vinden? U hebt alle kwekerijen van Nederland afgezocht, ieder tuinboek dat u te pakken hebt kunnen krijgen doorgewerkt en rondgekeken in alle tuinen die u kent - maar nergens is precies de plant die u wilt. Ten slotte koopt u iets dat er zo dicht mogelijk in de buurt komt, maar het is niet helemaal goed: de bloemen hebben niet de kleur die u wilt (ach, als die roos eens blauw mocht zijn), de plant is net niet groot genoeg, of de bloeitijd coïncideert niet met die van zijn buren, maar beter is er niet te vinden. Als het om een meubel ging zou je het kunnen laten maken, als het een kledingstuk was zou je het zelf kunnen ontwerpen, als het verf was zou je het kunnen mengen, maar hier sta je machteloos.

Tenminste, zo was het tot dusver. Maar dit jaar biedt de Buitenlust-prijsvraag u de kans om uw eigen plant uit te vinden. De bedoeling is zelf een plant te bedenken; het mag er een zijn uit een middeleeuws kruidenboek, merkwaardigerwijze door alle moderne botanici tot dusver over het hoofd gezien; of een plantje dat op een zo onherbergzame plek groeit dat geen plantenjager het ooit heeft gevonden. Het kan ook een kamerplant zijn, of een winterharde heester, een bolgewas of zelfs een groente; het kan de onidentificeerbare plant zijn die je op onverklaarbare wijze in het tuincentrum tussen de lobelia's aantreft, of een felgekleurde cultivar met een vreemde naam (van deftig, zoals 'Atropurpureus', tot eigentijds als 'Yuppie Surprise'); kortom, alles is mogelijk, zolang het nog maar iets plausibels heeft. Laat uw fantasie niet totaal op hol slaan: niet wilde onmogelijkheden zijn het ideaal, maar subtiele, pseudologische, verwarring zaaiende parodieën. Planten kunnen ook nadelen en tekortkomingen hebben.

Er hoort een deskundige beschrijving bij. Ook hier doen we niet moeilijk over: alles is toegestaan, van een gedetailleerde botanische verhandeling tot een alinea uit een hypothetisch tuinboek, en dat in elke gewenste stijl: Karel Capek, Rob Leopold, Beverley Nichols, Rob Herwig (Groei en bloei, Onze eigen tuin, De Nederlandse tuinenstichting)... Wat ook interessant kan zijn, is de geschiedenis van de ontdekking, compleet met anecdotes, namen en data, en eventueel het gebruik dat ervan gemaakt wordt door Mongoolse shamans, Mexicaanse gaucho's of Drentse heksen uit de middeleeuwen; hetzelfde geldt voor instructies voor het doen kiemen en uitplanten, zoals je aantreft in een zaadcatalogus. Ook recepten zijn welkom, als 't om iets eetbaars gaat. Het moet ook een naam krijgen, in de landstaal en in het (Potjes)Latijn (wetenschappelijk of in de geest van Manypeeplia upsidownia, pre- of post-Linneaans). Afbeeldingen zijn welkom, maar zij die niet goed kunnen tekenen zullen daar niet om worden achtergesteld; tuinboeken zonder illustraties kunnen je ook heel geestdriftig maken over een onbekende plant.

De enige restrictie van de jury (bestaande uit Lien Heyting en ondergetekende) is dat de inzendingen niet te lang mogen zijn: twee geïnterlinieerde bladzijden maximaal. Inzendingen richten aan De Mysterieplant, Zaterdags Bijvoegsel, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam; poststempel niet later dan 22 januari 1994.

Wij zijn niet bij machte uw plant in cultuur te brengen en te verspreiden, maar ter compensatie bieden wij prijzen aan: ƒ 250,- in boekenbonnen voor de eerste prijs, ƒ 150,- voor de tweede, ƒ 100,- voor de derde en eervolle vermeldingen à ƒ 50,-.

De resultaten zullen worden gepubliceerd in het Zaterdags Bijvoegsel van 12 Februari 1994.

    • Sarah Hart