Zjirinovski zou betaald zijn door "bank' A'dam

ROTTERDAM, 30 DEC. De verkiezingscampagne van de extreem rechtse Russische politicus Vladimir Zjirinovski is gefinancierd via de Amsterdamse vennootschap General Money Management (GMM). Dit beweert de Russische krant Segodnja.

GMM is volgens de krant de geldschieter achter de miljoenencampagne die Zjirinovski in de Russische media voerde voor de parlementsverkiezingen eerder deze maand. De verkiezingen leverden een overwinning op voor Zjirinovski's Liberaal Democratische Partij (LDP). Volgens de Russische krant is een van Zjirinovski's naaste medewerkers ook adviseur van GMM.

GMM zou zonder vergunning bancaire activiteiten uitoefenen in Rusland en presenteert zich daar in advertenties als bank. Het fonds zou gelden van kleine spaarders in het buitenland beleggen. Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank zei vanmorgen dat de centrale bank GMM er onlangs al op heeft gewezen dat het “de indruk wekte als bank te opereren” zonder daartoe een vergunning te bezitten. Volgens de Wet Toezicht Kredietwezen mag een niet-bank geen gelden van particulieren aantrekken. Dat verbod geldt wereldwijd voor in Nederland ingeschreven bedrijven.

GMM, dat officieel staat ingeschreven als GMM Trust - Fiancial Services, een vennootschap die “adviseert, bemiddelt en verleent diensten op financieel, fiscaal en juridisch gebied”, is eigendom van de Rus Anton Nenakov. Die nam het bedrijf eerder dit jaar over van een maatschappij die ressorteert onder het accountants- en administratiekantoor Arenthals/Chaudron in Alphen aan den Rijn. De procuratiehouder van GMM, L. Gribling, die bij dit kantoor werkzaam is, was wegens een zakenreis niet beschikbaar. Ook GMM was niet bereikbaar voor commentaar.

Nenakov zou van GMM een Nederlandse investeringsbank willen maken. Van die plannen was vanmorgen bij De Nederlandsche Bank, die strenge eisen stelt aan nieuw op te richten banken en hun bestuurders, nog niets bekend.

Dat GMM via Nederland opereert, is niet ongebruikelijk. In internationaal fiscaal opzicht is Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats, hoewel de komende implementatie van het nieuwe Amerikaans-Nederlandse belastingverdrag daar verandering in kan brengen. In het pand waar het Russische GMM is gevestigd, bevindt zich bijvoorbeeld ook een financieringsmaatschappij van het Duitse concern Volkswagen.