Zjirinovski woedend teruggekeerd na uitwijzing Bulgarije

MOSKOU, 30 DEC. De Russische ultranationalistische politicus Vladimir Zjirinovski is gisteren teruggekeerd in Moskou, nadat hij door Bulgarije was uitgeroepen tot persona non grata en nadat Duitsland hem een visum had geweigerd.

De Bulgaarse president Zjelev noemde Zjirinovski's uitzetting gisteren gerechtvaardigd omdat hij “een zuivere fascist is”. Zjirinovski, die in Bulgarije Zjelev “een overgangsfiguur” had genoemd, zei in Moskou woedend dat zijn uitzetting was ingegeven door “jaloezie” en dat zijn behandeling in Bulgarije “slechter dan die van een prostituée” was. De Russische ambassadeur in Sofia maakte gisteren zijn excuses voor de “uitlatingen van sommige Russische burgers in het buitenland”.

Het Roemeense ministerie van buitenlandse zaken riep gisteren de Russische ambassadeur op het matje en eiste dat hij uitdrukkelijk afstand nam van Zjirinovski's uitlatingen over Roemenië. Deze had Roemenië een “kunstmatige staat” genoemd, die wordt bewoond door “Italiaanse zigeuners”.

Een hoge vertegenwoordiger van het Russische ministerie van buitenlandse zaken zei gisteren dat Zjirinovski “de universele regels van de beleefdheid heeft geschonden”. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken veroordeelde gisteren Zjirinovski's “anti-semitische, racistische” taal. Hij zei dat “elk land het recht heeft te beslissen of het Zjirinovski wil toelaten.” (Reuter, AP)