Van Binnen

“Het voordeel van het samenwerken met een binnenhuisarchitect is dat je geen miskleunen maakt, geen kapitale vergissing in zeg maar de kleur van de gordijnen. Je bereikt op die manier de harmonie van het evenwicht, als ik het zo mag zeggen.

“We kennen Jan des Bouvrie al meer dan 25 jaar. Alles in deze kamer hebben we via hem. Maar het gaat echt niet van: doe maar wat. Hij kent onze smaak, weet wat we willen, maar heeft daarnaast fantastische ideeën. Het was zijn idee om langs de deuren naar de slaapkamer en de studeerkamer een verlichte strook plexiglas te maken. Zoiets hadden we misschien ooit in een winkel gezien, maar zelf kom je niet op het idee om dat thuis toe te passen. Licht, en lichte kleuren, daar hechten wij aan. 'Waar licht is, is vreugde', zegt een joods spreekwoord. “Het is alles RAL 9010 wat je ziet: de muren, het houtwerk, zelfs de stopcontacten. Geen hard wit maar een beetje romig, een kleur die een bepaalde rust geeft. Voor de muren, en het verlaagd plafond met halogeenspotjes in de keuken, hebben we speciaal de stucadoors laten komen die aan het hoofdkantoor van Richard Meier voor KNP in Hilversum hebben gewerkt. Zij beheersen nog het ambacht. Onze aannemer stuurde zelfs zijn jonge stucadoors langs om te zien hoe het ging, want dat vakwerk leren ze tegenwoordig niet meer. “Zo hebben we een aantal van die standaard-dingen laten veranderen. We hadden bijvoorbeeld geen behoefte aan zo'n Hollandse hal met een groot rommelhok ernaast. In de badkamer hebben we een hoge radiator geplaatst dat meteen als droogrek voor de handdoeken dient, een Frans ontwerp is dat. In de keuken hebben we ook een staand model geplaatst, zo'n breed, laag ding daar kan ik niet tegen. “De keuken is onderdeel van het sociale gebeuren, die mag best gezien worden. Die heeft Jan speciaal voor appartementen ontworpen - kijk, zijn naam staat op de afzuigkap - compact maar met alles erin, heel doordacht. De houten tafel is een ontwerp van hemzelf, de fauteuils zijn van een Italiaanse lijn die hij voert. We hebben ze een jaar of zeven, acht jaar geleden gekocht toen we nog in de Amsterdamse binnenstad woonden. We hoeven niet om de vijf jaar steeds iets anders. Ze zijn niet monumentaal, maar hij weet er een sfeer mee te treffen die aansluit bij je persoonlijke emotie over het wonen. “Wij houden wel van een zekere ordening. Waarom zou je er een rotzooi van maken als dat niet per se hoeft? We zitten ook veel in de studeerkamer, hoor, met koffie en de kranten, daar staat ook de televisie. Misschien maakt de kamer een beetje de indruk van een toonkamer, maar er wordt echt in geleefd. De hoezen van de stoelen gooi je zo in de wasmachine, en de kleinkinderen vinden het heerlijk om op het parket met hun autootjes te spelen. 't Is Amerikaans grenen, wit gebeitst. We waren het snel met Jan eens, dat op de vloer iets warms en organisch moest komen als tegenhanger van de strakke muren. Nee, geen kleden, dat worden een raar soort eilandjes. Het parket is ook in de lengte van de driehoekige kamer gelegd om de vorm van de ruimte te benadrukken, net zoals de tafel in dezelfde diagonale lijn loopt als de gevel. “We wonen hier maar met z'n tweetjes, de kinderen zijn de deur uit. Anderhalf jaar geleden zijn we in verband met het werk toch maar in Almere komen wonen. Vroeger klonk 'Almere' als een gevreesde ziekte. Het was ook een grote overgang, maar het licht en het weidse uitzicht maken veel goed, net als de zonsondergangen. Nu zien we buiten de hazen en de konijnen lopen in plaats van de overburen. En ach, we zijn toch gemiddeld vier avonden van de week weg, naar voorstellingen en concerten.”

In dit appartement in Almere woont een echtpaar (beiden 51).Dit is de laatste aflevering van de serie Van Binnen.

    • Tracy Metz