Samenzweerder Loekjanov eist ontslag vervolging

MOSKOU, 30 DEC. Het proces tegen twaalf voormalige Sovjet-politici die ervan worden verdacht leiding gegeven te hebben aan de couppoging tegen president Gorbatsjov in augustus 1991 is opnieuw uitgesteld, nadat drie van hen hebben verklaard in een te slechte gezondheid te verkeren.

De drie zijn voormalig parlementsvoorzitter Anatoli Loekjanov, voormalig premier Valentin Pavlov en de hoge oud-KGB'er Joeri Plekjanov. Het proces dat reeds talloze keren is uitgesteld wegens procedurele kwesties zou nu op 5 januari hervat worden.

De twaalf verdachten kunnen in theorie wegens hoogverraad worden veroordeeld tot de doodstraf. Loekjanov (63) zei gisteren te verwachten dat hij ontslagen zou worden van rechtsvervolging, omdat zijn recente verkiezing tot parlementslid hem immuniteit geeft. Tijdens de verkiezingen van 12 december werd Loekjanov gekozen in Smolensk, een stad nabij de grens met Wit-Rusland. Volgens hem wordt zijn immuniteit gegarandeerd door de per referendum goedgekeurde nieuwe grondwet van president Jeltsin.

Gisteren werd Loekjanov bovendien gekozen als voorzitter van een tijdelijke commissie die de samenwerking tussen de verschillende groeperingen in het nieuwe parlement moet gaan leiden. Loekjanovs uitverkiezing en voorzitterschap wordt beschouwd als indicatie voor de problemen die president Jeltsin en "zijn' partij Ruslands Keuze in het nieuwe parlement zullen ondervinden. (Reuter, AFP)