Rumoer over sanseveria's op stadhuis

AMSTERDAM, 30 DEC. Het stadhuis van Amsterdam voelt zich ongemakkelijk onder de beroering die zijn Sinterklaaspresentje teweeg heeft gebracht. Alle 425 werknemers van het stadhuis kregen een kamerplant,een sanseveria of vrouwentong, wegens vermeende zuiverende kwaliteiten als natuurlijke luchtverfrisser.

In het personeelsblad reageerde het personeel kritisch op de cadeautjes van de stadhuisdienst, die vijftien gulden per stuk kostten. E. Declercq, fractiemedewerkster van GroenLinks, noemde het “een uiterst lelijk plantje”, waarvan zij tot dan toe “nog geen enkel positief effect had ondervonden”. “Het was niet zo serieus bedoeld,” zegt I. Oelbers van de stadhuisdienst“,Maar ik heb opdracht gekregen mijn mond er verder over te houden.”

“Het was een idee uit de ideeënbus,” legt J. Bosma, van de afdeling voorlichting van het stadhuis, uit. “Veel mensen in het gebouw hadden klachten over het klimaat. Vooral lenzendragers zouden last hebben van de droge lucht. De ramen kunnen weliswaar open, maar in de winter gebeurt dat niet gauw.” Ze weet niet of er met het klimaat in het gebouw werkelijk iets mis is.

De stadhuisdienst rijmde in het gedicht dat het cadeau vergezelde: “De lucht is volgens velen hier / Voor neus en ogen geen plezier / Sick building wordt verleden tijd / Als "vrouwentong' de lucht bestrijdt.”

Die heilzame werking van de vrouwentong is meer dan een gerucht. Volgens het Amerikaanse ruimtevaartlaboratorium NASA kunnen klachten over het klimaat in gebouwen effectief worden bestreden met de sanseveria. De plant breekt schadelijke stoffen af en zet die om in opneembaar voedsel. De hoofdpijn, hoestbuien en ontstoken ogen waarover werkers in moderne kantoorgebouwen vaker klagen, nemen daardoor af, aldus de NASA. “Het leek gewoon een leuk idee,” zegt de stadhuisvoorlichter.

Of er, wanneer de plant teleur blijft stellen, nog andere maatregelen tegen het sick-buildingsyndroom zijn te verwachten kon het stadhuis niet zeggen.