Ruimtetelescoop (1)

In het artikel "Plaatsing van nieuwe camera in Hubble lukt' in NRC Handelsblad van zes december, trof ik een aantal storende fouten aan.

Uw redactie wetenschappen maakt melding van de Wide Field and Planetary Camara (WFPC), als zijnde de belangrijkste Europese bijdrage aan de ruimtetelescoop. Deze camera is echter van Amerikaanse oorsprong en ontworpen in het Jet Propulsion Laboratory van ruimtevaartorganisatie NASA. Een werkelijk Europese bijdrage waren de twee zonnepanelen die inmiddels wegen thermische overgevoeligheid zijn vervangen. De nieuwe, ook Europese zonnepanelen zijn thermisch beter geïsoleerd, zodat zij naar verwachting geen problemen zullen opleveren.

Ook de Faint Object Camera, voor waarnemingen aan lichtzwakke objecten, is van Europese origine. De eerdere onscherpte van de waarnemingen van dit instrument en twee spectrografen zal verholpen worden door gebruik te maken van correctieve optica van de COSTAR-module. De nieuwe versie van de WFPC (WFPC II) zal als enige waarnemingsinstrument géén gebruik maken van de COSTAR, daar het voorzien is van eigen corrigerende spiegeltjes. De COSTAR is dan ook niet ingebouwd in de WFPC, zoals werd gemeld in uw artikel. Het is in werkelijkheid een apart geïnstalleerd instrument, dat corrigerende spiegeltjes in de lichtwegen van de waarnemingsinstrumenten zal brengen. De COSTAR en WFPC II zullen naar verwachting vrijwel volledig compenseren voor de foute vorm van de hoofdspiegel en daarmee gepaard gaande sferische aberratie. De waarnemingsscherpte van de telescoop moet op deze manier tot zeker 90% van de specificatie zijn hersteld.

    • Yvo Krijgsman