Nieuwe topman bij Chinese bank

PEKING, 30 DEC. De Chinese centrale bank krijgt een nieuwe president. De wisseling in de top wordt gezien als aanloop naar belangrijke monetaire verandereringen in de komende jaren. Wang Xuebing (41), die al 17 jaar bij de bank werkt, vervangt Wang Deyan (63), die met pensioen gaat.Gisteren werd bekend dat de Chinese munt, de yuan, vanaf 1 januari zal worden verhandeld voor de marktkoers en niet langer voor een officiële koers. Volgens de vice-president van de Chinese centrale bank, Zhou Zhengqing, is dit de eerste stap naar volledige convertibiliteit binnen vijf jaar van de yuan. Het laten zweven van de yuan houdt mede verband met China's wens toe treden tot de GATT (Algemene Overeenkomst voor Tarieven en Handel), die een vaste koers bschouwt als handelsbelemmering (Reuter).