Nerveuze Tonny de Jong indringer bij de vrouwen

HEERENVEEN, 30 DEC. Ook de vrouwenkernploeg moest een indringer uit Jong Oranje dulden. De negentienjarige schaatsster Tonny de Jong uit Langezwaag onderstreepte haar eerder getoonde ambities met een tweede plaats op de vijf kilometer achter winnares Carla Zijlstra. Toen kreeg de laborant-studente te horen dat ze zou worden afgevaardigd naar de Europese kampioenschappen. Waar dat was en wanneer, ze had geen flauw idee. “Wat, volgende week al in Hamar?”

Ze deed ooit aan ponyrijden, maar koos tenslotte toch maar voor het schaatsen omdat “ze op school nog wel eens wat won”. De nerveus giechelende Tonny de Jong, die ook op het ijs nog moeite heeft haar zenuwen in bedwang te houden, flapte er wel uit dat ze graag met haar favoriete trainster Sijtje van der Lende naar Hamar gaat. “Want ze heeft zo'n harde stem dat ik haar aan de andere kant van de baan ook kan horen. En ze kan uitstekend mijn schaatsen slijpen.”

Van der Lende blijkt er ook verantwoordelijk voor dat ze dit seizoen nog niet in de kernploeg reed. Kennelijk zonder ruggespraak te plegen met haar pupil - de rijdster verklaarde gisteren dat de KNSB haar bij de senioren had willen hebben - besloot ze dat De Jong beter nog een seizoen kon rijpen in Jong Oranje.

Door de prestaties van De Jong is Barbara de Loor naar het tweede plan verdrongen. Voor Ingrid van der Voort is het wat de kernploeg betreft voorlopig helemaal over en sluiten. Lichtpuntje bij de vrouwen was het optreden van Annamarie Thomas op de 1500 meter. Met 2.05,94 minuten beantwoordde ze nog eens ruimschoots aan de olympische limiet.