Moskou: geen soepeler IMF-lening

WASHINGTON, 30 DEC. Rusland is niet van plan het Internationale Monetaire Fonds (IMF) te vragen om soepeler leningsvoorwaarden.

Dat heeft de Russische vertegenwoordiger bij het IMF, Konstantin Kagalovsky, tegenover het persbureau Reuter verklaard. Kagalovsky voegde er aan toe dat de andere bij het IMF aangesloten landen akkoord zouden moeten gaan met de uitbreiding van de speciale trekkingsrechten (sdr's), het 'papiergoud van het IMF dat als deviezenreserve fungeert. Hij onderstreepte dat de nieuwe IMF-leden, waaronder de voormalige Sovjet-staten, nooit hebben kunnen delen in de sdr's die in het verleden zijn toegewezen. IMF-topman Michel Camdessus heeft een plan gelanceerd voor uitbreiding van de sdr's. Een aantal rijke landen is nog tegen, omdat volgens hen een grotere omvang van de sdr's de inflatie kan aanwakkeren. Na de recente verkiezingsoverwinning van de ultra-nationalisten in Rusland hebben sommige critici van het IMF, onder wie de Amerikaanse vice-president Al Gore, voor versoepeling van de IMF-voorwaarden gepleit. (Reuter)