Luchtmacht: laag vliegen navigatiefout

ZIJPE, 30 DEC. De Koninklijke Luchtmacht heeft in een brief aan de gemeente Zijpe erkend dat straaljagers in oktober te laag over het terrein van het Energie-onderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten zijn gevlogen. De luchtmacht wijt de overtreding van de vliegvoorschriften aan “een navigatiefout”. De gemeente Zijpe (waaronder Petten valt) neemt geen genoegen met het antwoord.

De gemeente en ECN-directeur H. van den Kroonenberg willen dat er boven het terrein niet wordt gevlogen, ook niet op grotere hoogte dan 500 meter. Militaire toestellen moeten boven kerncentrales minimaal 1.500 voet (circa 500 meter) hoog vliegen. Door een navigatiefout tijdens een NAVO-oefening volgden enkele jagers een noordelijker route dan gepland en kwamen boven het ECN-complex terecht.

Op het terrein van de ECN staat de Hoge Flux Reactor van het gemeenschappelijk centrum voor onderzoek van de Europese Unie. De relatief kleine reactor is bedoeld voor experimenten en voor medische doeleinden. Burgemeester J. Gutker van Zijpe acht vliegverkeer boven het ECN “onjuist en onnodig”. “Het moet toch mogelijk zijn om buiten die 60 hectaren te blijven”, aldus de burgemeester.

Volgens luchtmacht-woordvoerder A. Fokkema lijkt een vliegverbod voor het complex simpel, maar is het door de ingewikkelde internationale procedures voor luchtverkeersregels “moeilijk te realiseren”. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft minister van defensie Ter Beek vragen over de vliegincidenten gesteld.