Leger Kroatië is bereid tot bijstand in Bosnië

ZAGREB, 30 DEC. Het Kroatische leger is bereid in Bosnië de Kroatische strijdkrachten bij te staan tegen oprukkende moslims.

Dat heeft de Kroatische minister van defensie, Gojko Susak, gisteren in de Kroatische hoofdstad Zagreb gezegd. Eerder op de dag had Zagreb de Verenigde Naties gevraagd beschermde gebieden uit te roepen voor Kroaten in Bosnië, naar analogie van de zogeheten safe areas voor moslims onder VN-bescherming in Bosnië. De afgelopen maanden hebben Kroaten in Centraal-Bosnië een aantal gevoelige nederlagen geleden tegen aanhoudende offensieven van de moslims. De VN hebben nog niet officieel gereageerd op het Kroatische verzoek. Diplomaten verklaarden gisteren dat een offensief van het Kroatische regeringsleger in Bosnië tot internationale sancties tegen Kroatië zou leiden. (Reuter)