Koers Cap Volmac daalt door lagere winstverwachting

AMSTERDAM, 30 DEC. Het automatiseringsbedrijf Cap Volmac had het vandaag op de Amsterdamse Effectenbeurs zwaar te verduren. De lagere winstverwachting die de onderneming vandaag publiceerde drukte de koers met 1,10 gulden tot 20,80 gulden.

AMSTERDAM Cap Volmac, dat genoteerd is op de lokale markt, maakte vandaag opnieuw bekend dat de winst over 1993 lager uit zal komen dan verwacht. Het resultaat gaat met veertig procent omlaag. Sinds de beursintroductie in het midden van de jaren tachtig heeft Volmac, met uitzondering van het jaar waarin Volmac en Cap Gemini fuseerden, steeds lagere jaarcijfers laten zien.

Hoewel Cap Volmac vanmorgen nog voor enige beroering zorgde, was de stemming op de Amsterdamse Effectenbeurs ondanks een hogere dollar en een nieuw record op Wall Street verder nauwelijks geanimeerd te noemen. De EOE-index noteerde een plusje van 0,72 punten op 412,73 door de bescheiden stijging bij Koninklijke Olie en Akzo. 'Olies' klommen met negentig cent tot 203,60 gulden ondanks de verdere daling van de olieprijzen. Akzo maakte vandaag bekend dat de fusie met Nobel doorgaat. Door het samengaan ontstaat een besparing van 150 miljoen à 200 miljoen gulden. Akzo steeg op de stille vloer met negen dubbeltjes tot 186,90 gulden.

De uitgevers lagen slecht. Weliswaar waren de verliezen minder sterk dan in de afgelopen dagen, maar Elsevier zakte vanochtend toch acht dubbeltjes tot 179,50 gulden. VNU leverde iets in op 174 gulden, een min van twee dubbeltjes.

De internationals deden het rustig aan. KLM gaf 0,20 gulden af op 40,50 gulden. Philips boekte een bescheiden winst op 39,80 gulden, een groei van een dubbeltje. Unilever trok vier dubbeltjes aan op 225,50 gulden.

NEW YORK Bij een zeer stille handel heeft de effectenbeurs van New York gisteren opnieuw een record gebroken. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen kwam uit op 3794,33 punten en dat was 0,56 punt hoger dan het record van dinsdag, dat na een winst van 0,84 punt werd bereikt. De omzet bedroeg 250 miljoen aandelen.

QVC, dat tot nu toe de winnaar lijkt te zijn in de overnamestrijd met Viacom om Paramount, steeg behoorlijk in koers. Dat kwam door berichten dat Viacom er alles aan lijkt te doen om zijn bod op Paramount te kunnen verhogen. Volgens analisten ging de koers van de andere belager omhoog omdat bij een overwinning van de een de ander zich niet diep in de schulden hoeft te steken om de overneming te bekostigen.

De dollar ging ruim omhoog tot 1,9345 gulden. Dinsdag stond de koers op 1,9045 gulden. In tegenstelling tot de aandelenkoersen ging de dollar wel omhoog door de gunstige berichten over het functioneren van de Amerikaanse economie.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio was het gisteren stil; veel handelaren waren zich thuis al aan het voorbereiden op de viering van Oud en Nieuw. Het Nikkei-gemiddelde van 225 toonaangevende fondsen sloot 2,2 punten hoger op 1431,47. De financiële markten in Japan zijn wegens de feestdagen morgen en maandag gesloten.