Directeur Surinaamse televisie veroordeeld

PARAMARIBO, 30 DEC. Directeur J. Neede van de Surinaamse telecommunicatiemaatschappij Telesur is gisteren wegens aanranding van een medewerkster van Telesur veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk.

Neede heeft de beschuldiging altijd ontkend. Aangezien hij al 44 dagen in voorarrest heeft doorgebracht, hoeft hij nog maar 16 dagen in de cel te zitten. Zijn advocaat mr. R. van Ritter, adviseerde hem in hoger beroep te gaan. Het proces kreeg in Suriname grote belangstelling. Personeel van Telesur ging in staking om Neede uit voorarrest en terug in het bedrijf te krijgen.

Neede's slachtoffer is de dochter van de bekende politicus en vakbondsleider F. Derby. De medewerkster van Telesur had verklaard dat de directeur haar ontboden had in zijn werkkamer, de gordijnen had dicht getrokken en haar om het middel had vastgepakt en driemaal had gekust.

Medestanders van Neede uitten de beschuldiging dat de aanklacht onderdeel zou zijn van een "scenario' was om Neede weg te krijgen van Telesur. Neede, die na de militaire coup in 1980 directeur van Telesur werd, geldt als een invloedrijk man. Hij was al een eens eerder geschorst, van 1988 tot begin 1991, omdat hij aangezet zou hebben tot moord. De rechter sprak hem echter vrij wegens gebrek aan bewijs.

De regering Kraag/Wijdenbosch herstelde hem toen weer in zijn functie. Eerder was hij al eens veroordeeld wegens valsheid in geschrifte.