DE PREMIÈRE VAN JELENA

Onlangs puilden de kranten uit met nieuws over de Newyorkse première van de Nederlandse musical "Cyrano'.

In Amsterdam vond een andere spannende première plaats die onopgemerkt bleef en geen enkele voorpagina haalde. In de Industrieele Groote Club op de Dam in Amsterdam werd door chef-kok Thom Overmeer en zijn brigade voor het eerst in Nederland gekookt uit het boek "Geschenk voor de jonge huisvrouw' van Jelena Molochovets, dat in 1861 in St. Petersbrug verscheen. Op het première-menu van de 117 gasten die deze feestelijke Russische avond bijwoonden stonden onder andere: dikke soep met raap en eend, gebraden kalfsvlees met kersen, zuurkool met paddestoelen, romige aardappels met maanzaad en gebakken bietjes met honing. Bij dit cultuur-historische oer-Russische diner speelden Mikhail Danilov op de balalaika en Maximov Oleg op de accordeon die officieel bajan heet. Vandaag het recept voor het antieke, kleurige bietengerecht dat bij vlees en gevogelte past. Het recept is voor 4 personen.

1 kilo gekookte bieten

2 uien

2 eetlepels azijn

1 eetlepel vloeibare honing

4 eetlepels crème frache

boter

zout, peper

Bak de gesnipperde ui in wat boter zacht en glazig. Snijd de schoongemaakte gekookte bieten in blokjes. Schep ui en biet door elkaar en bak de groente enkele minuten op een niet te hoog vuur. Roer er azijn en honing door. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Schep de crème frache er bovenop.

    • Anne Scheepmaker