Cruijff in toekomst niet geïnteresseerd meer in WK als coach

ROTTERDAM, 30 DEC. Johan Cruijff heeft geen interesse meer om in de toekomst als bondscoach van Nederland naar een titeltoernooi te gaan. Dat maakte hij gisteravond kenbaar in het tv-programma Barend en Van Dorp op RTL 5.

Cruijff wil niet met een nationale ploeg werken waarvan hij de spelers niet kent. “Iedereen praat nu nog over ons totaalvoetbal van het WK van '74 en over het spel van Barcelona. Wat kan ik nog meer bereiken?” Met de huidige generatie had Cruijff, zo stelde hij, nog wel een serieuze poging willen wagen wereldkampioen te worden. “Ik ken, op vijf, zes spelers na, iedereen goed van deze groep internationals. Voor de meesten zal dit WK het laatste grote toernooi zijn.”

Cruijff beweerde nog steeds niet de reden te weten waarom zijn aanstelling als bondscoach voor de periode van het wereldkampioenschap niet is doorgegaan. “Ik heb geen nee gezegd”, zei hij. “Ik krijg een fax van de KNVB waarin stond dat we niet tot overeenstemming waren gekomen, klaar af. Iets klopt er niet.” Cruijff heeft het vermoeden dat de voorzitter van het sectiebestuur, Jos Staatsen, is “teruggefloten” door de andere bestuursleden. Cruijff en Staatsen hadden op 23 november in Barcelona een langdurig onderhoud. “Een zeer goed gesprek”, aldus Cruijff.

Cruijff kan zich niet voorstellen dat de verbintenis om financiele redenen is afgeketst. Volgens de trainer ging het geschil om een bedrag van 75.000 gulden. “Maar er waren genoeg sponsors die dat bedrag hadden willen bijpassen. Dat kan het dus nooit zijn geweest.” Cruijff zegt “een maandsalaris” van 275.000 gulden te hebben gevraagd voor de periode van acht weken die hij met het Nederlands elftal actief zou zijn geweest. Ook gaf hij toe bij succes van Oranje bij het WK ongeveer tien procent van de nettowinst te hebben geëist. “Maar geldzaken interesseren me niet”, voegde hij eraan toe.

De aanvoerder van Oranje, Marco van Basten, ook aanwezig in het programma op RTL5, vroeg aan Cruijff waarom hij zo veel over geld praat als hij het toch onbelangrijk vindt. “Wij spelen bij het Nederlands elftal ook min of meer voor de eer.” Van Basten toonde zich zeer teleurgesteld over het feit dat Cruijff tijdens het WK het Nederlands elftal niet zal aanvoeren. “Ik besef het nog steeds niet.” De langdurig geblesseerde aanvaller zei dat de uitkomst van de kwestie een negatieve invloed heeft op zijn motivatie om nog terug te keren op het veld. “Johan haalt meer uit een elftal dan welke andere trainer dan ook.”

Van Basten vindt daarom dat de KNVB langer had moeten onderhandelen met Cruijff. “Aan de andere kant had Johan ook wat makkelijker kunnen zijn. Het werd allemaal veel te moeilijk.” Van Basten vroeg zich af of Cruijff in de dagen voordat het ultimatum van de KNVB op 19 december was verstreken niet even contact met de voorzitter Staatsen had kunnen opnemen. Cruijff beweert van niet. Hij had het te druk. “Waarom niet tot maandag gewacht?” Cruijff ontkende niet, zij het aarzelend, dat hij zelf bepaalde zaken verkeerd heeft ingeschat.

Opmerkelijk was dat Cruijff Staatsen vertelde dat hij zelf wilde beslissen over de invulling van de technische staf en de andere begeleiders, maar dat hij voor één persoon een uitzondering maakte. Dat was Dick Advocaat, de huidige bondscoach. De Hagenaar had van Cruijff zelf mogen beslissen of hij als diens assistent mee naar de Verenigde Staten zou zijn gegaan. “Dat gezien zijn opstelling in de hele problematiek en de kwalificatie”, legde Cruijff uit.