Cap Volmac: winst zal met 40 pct dalen

Cap Volmac groep, de grootste leverancier van software in Nederland, verwacht dat het bedrijfsresultaat over 1993 met ongeveer 40 procent zal dalen vergeleken met 1992. In dat jaar boekte Cap Volmac een resultaat van 125 miljoen gulden.

De prognose van Cap Volmac, dat in augustus 1992 werd overgenomen door het Franse Cap Gemini Sogeti, betekent dat de gang van zaken in het tweede halfjaar aanzienlijk is verslechterd. Over de eerste zes maanden van dit jaar daalde het bedrijfsresultaat met bijna 24 procent en kwam het nettoresultaat bijna 22 procent lager uit op 35,5 miljoen gulden.

Beleggers reageerden vanmorgen negatief op de mededeling van Cap Volmac. Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde het aandeel vanmorgen een gulden naar een dieptepunt van 20,90 gulden. Beleggers werden vooral onaangenaam getroffen doordat Cap Volmac nu zegt dat de sterke concurrentie op de softwaremarkt, waar de prijzen sterk zijn gedaald, ook in de toekomst het resultaat zal drukken. Het bedrijf verwacht “voor de nabije toekomst geen wezenlijke veranderingen” in de “moeilijke marktomstandigheden”. Cap Volmac had al eerder laten weten dat kosten, gemoeid met de integratie tussen het voormalige Volmac en Cap Gemini Pandata, het resultaat zouden drukken. Een woordvoerder van het bedrijf tekent hierbij aan dat de integratie van Volmac en Cap Gemini de resultaten over de tweede helft van het jaar sterker hebben beïnvloed dan eerst was voorzien. “Het in elkaar schuiven van de twee ondernemingen is nu voltooid. Daarom verwachten we dat de integratie onze resultaten over 1994 niet meer negatief zal beïnvloeden.”

Volgens de woordvoerder was de omzet in het derde kwartaal “mager”. “In het vierde kwartaal is de omzet verbeterd. Het voorspelde patroon is weliswaar uitgekomen, maar wat later.” De woordvoerder wilde niets zeggen over de verwachtingen voor 1994. “Wij hebben geleerd voorzichtig te zijn”, was het enige commentaar.