België wijst strijder voor onafhankelijk Kashmir uit

BRUSSEL, 30 DEC. De Belgische regering heeft gisteren de leider van het bevrijdingsfront van Jammu en Kashmir, Ammanullah Khan, vrijgelaten en daarmee het verzoek om uitlevering van de Indiase regering naast zich neergelegd.

Khan die op 18 oktober op verzoek van de Indiase regering in Brussel werd gearresteerd wegens vermeende terroristische activiteiten, is naar Pakistan teruggevlogen. Zaterdag beginnen besprekingen tussen India en Pakistan over de omstreden Noordindiase provincie Kashmir. Khan was door de socialistische fractie van het Europarlement uitgenodigd om in oktober een conferentie in Brussel bij te wonen over de positie van Kashmir.

De in Pakistan wonende leider van de onafhankelijkheidsbeweging die door de Indiase regering als een terrorist wordt beschouwd, had voor zijn reis van de Belgische ambassadeur in Islamabad een visum gekregen. De Belgische minister van buitenlandse zaken Willy Claes liet de ambassadeur voor deze "zware beroepsfout' uit Islamabad terugroepen. Vorige week oordeelde de Belgische kamer van inbeschuldigingstelling achter gesloten deuren dat Khan niet aan India uitgeleverd mag worden. Dit advies is door de regering die het definitieve besluit moest nemen, overgenomen. Khan werd daarop uitgewezen omdat zijn visum was verlopen. (AFP)