BAe verkoopt Ballast Nedam voor half miljard

ROTTERDAM, 30 DEC. De Britse defensie- en vliegtuigfabrikant British Aerospace heeft het op twee na grootste bouwconcern van Nederland, Ballast Nedam, voor 175 miljoen pond sterling (een half miljard gulden) verkocht aan de grote Duitse bouwer Hochtief en Internationale Nederlanden Groep (ING).

Dit hebben British Aerospace en Ballast Nedam vanmiddag bekendgemaakt, nadat twee maanden geleden een poging van de Nederlandse baggeraar Boskalis Westminster om het bedrijf te kopen strandde.

De Duitse bouwer Hochtief heeft verklaard geen meerderheid na te streven. Hochtief krijgt 48 procent. ING verkrijgt 49,99 procent en heeft beloofd na het uitbrengen van het jaarverslag in maart een deel van dit belang naar de Amsterdamse effectenbeurs te brengen. De resterende aandelen zijn in handen van het pensioenfonds van Ballast Nedam.

Ballast Nedam, dat over dit een omzet verwacht te behalen van 2,6 miljard gulden bij een winst van tachtig miljoen gulden, ontstond in 1969 uit een fusie tussen de Amsterdamsche Ballast Maatschappij met de Nederlandsche Aanneming Maatschappij. Sindsdien kende het concern veschillende eigenaren. In 1982 verdween Ballast Nedam van de effectenbeurs, toen de Libanese zakenman Issam Michael Fares ongeveer 99 procent van de aandelen had opgekocht.

Fares speelde ook een rol bij het verijdelen van een overnamepoging door ir. P. Heerema (van offshore-bedrijf Heerema) die eind jaren zeventig via een beursoverval de zeggenschap in Ballast trachtte te bemachtigen. In 1987 verkocht de Libanese zakenman Issam Fares Ballast Nedam aan British Aerospace (BAe).

British Aerospace wilde al langer van Ballast af. In oktober dit jaar maakte het baggerconcern Boskalis bekend om het veel grotere Ballast Nedam van British Aerospace te willen overnemen voor een bedrag van rond 500 miljoen gulden. Die overeenkomst liep echter op niets uit. Het concern heeft aangekondigd het overnamebedrag te gebruiken voor het aflossen van de schulden.