AUSCHWITZ

De mening van Paula Gruber in het artikel "Schandaal van de Poolse Auschwitz Lüge' (NRC Handelsblad, 18 december) deel ik wat betreft het pompeuze opschrift van het monument. De toenmalige autoriteiten van Polen hadden altijd de neiging tot pompeus optreden. Waarschijnlijk is dat de ziekte van het totalitair systeem.

Ik ben het echter oneens met de stelling dat in Birkenau "geen helden, geen strijders, alleen slachtoffers' waren. Ze waren helden, strijders èn slachtoffers. Ik weet het van mijn familieleden en hun bekenden die Auschwitz hebben overleefd en van verhalen over mijn familieleden die daar zijn vermoord.

Het is een vergaande conclusie, dat: “de gids, de excursies van de Poolse leerlingen en ten slotte de opzet van het hele museum maar een doel dienen: het verdringen en verdoezelen van alle joodse lijden in de oorlog en alles wat er met de joden gebeurd is juist op deze plek, en het daarvoor kunstig opgepoetst, in de plaats stellen van de Poolse katholiek-nationalistische martyrologie.” Dat voor scholieren de nadruk wordt gelegd op de Poolse slachtoffers is het gevolg van het feit dat miljoenen Polen, joods en anderszins, in Auschwitz zijn vermoord. Voor Polen is Auschwitz daarom niet uitsluitend het symbool voor de joodse slachtoffers, maar maakt deel uit van het trauma van de Tweede Wereldoorlog dat ons volk met zich meedraagt.

Gruber beschuldigt Polen dat zij "de trouwe uitvoerders van hun (Nazi) testament zijn' en verder dat zij "bezig zijn het grootste vernietigingskamp en de grootste joodse begraafplaats ter wereld uit het historisch geheugen van de mensheid te wissen'. Ook verzwijgt zij feiten over het leven en sterven van de priester Kolbe. Dergelijke ongenuanceerde uitspraken scheppen onbegrip en vijandschap in plaats van toenadering en vriendschap. Het onvoorstelbare leed verbonden aan Auschwitz is en blijft pijnlijk aanwezig in het leven van ons en van de volgende generaties. Dat is ons gemeenschappelijk leed. Laten we ervoor zorgen dat dit leed ons verenigt in plaats van scheidt, met een doel voor ogen: nooit meer Auschwitz!

    • Ambassadeur van Polen in Nederland
    • Dr F. Morawski