Vijf doden in VS bij serie bomaanslagen tegen familie

ROCHESTER, 29 DEC. Een serie bomaanslagen in de Amerikaanse staat New York heeft aan ten minste vijf mensen het leven gekost.

Volgens de politie kregen alle slachtoffers, van wie sommige familieleden zijn, bompakketten bezorgd. Die ontploften in een tijdsbestek van anderhalf uur. Ten minste twee mensen zijn gewond geraakt. De politie zoekt, naar verluidt, als voorlopige verdachte een onbekende man tussen de 40 en 50 jaar, die contacten zou hebben gehad met alle slachtoffers. Het motief voor de aanslagen, die volgens de politie met elkaar verband houden, is onbekend. De pakketten werden bezorgd door een commerciële besteldienst of per post. Twee andere bommen konden onschadelijk worden gemaakt.

De bommen zaten verpakt in kartonnen dozen. Voor zover nu bekend zijn de aanslagen gericht tegen de familie Robert en Eleanor Fowler uit West Valley. Een bom die het huis van de Fowlers compleet verwoestte, doodde mevrouw Fowler. Haar man kwam om het leven door een bompakket dat op zijn werk in een garage voor beveiligde transportauto's in Cheektowaga, een voorstadje van Buffalo, werd bezorgd. Bij die aanslag kwam ook een collega om, en raakte een tweede gewond.

De dochter van mevrouw Fowler uit een eerder huwelijk, Pamela Epperson, kwam om het leven door het pakket dat zij in haar appartement in Rochester kreeg bezorgd. Bij deze explosie overleed ook een man die geen lid was van de familie. Een oom van Epperson in Hogansburg overleed toen een bij hem geposte bom afging. Een bom die bij een dochter van de Fowlers werd bezorgd, ging niet af. Het bompakket voor haar vriend, bewaarder in een gevangenis bij Buffalo, werd door de gevangenis geweigerd en teruggestuurd. De autoriteiten konden deze bom tijdig onschadelijk maken.

“In dit stadium gaan we ervan uit dat we te maken hebben met een vendetta tegen één familie”, aldus een woordvoerder van de politie in de staat New York. De politie heeft de bewoners van de staat gewaarschuwd geen verdachte pakjes open te maken. (Reuter, AP)