Twee doden bij terreuractie Peru

LIMA, 29 DEC. Bij een bomaanslag op een uitvaartcentrum van de luchtmacht en de marine in de Peruaanse hoofdstad Lima zijn gisteren twee mensen om het leven gekomen. De aanslag bij het uitvaartcentrum volgde kort na een aanval op het hoofdkwartier van de anti-terroristische politie in Lima, waarbij grote schade werd aangericht maar geen dodelijke slachtoffers vielen.

De Peruaanse politie verdenkt de maoïstische guerrillabeweging Lichtend Pad van beide aanslagen. Een officier die getuige was van de eerste bomaanslag zei dat hij iemand de kreet “Lang leve president Gonzalo” had horen roepen, wat slaat op de gevangen leider van het Lichtend Pad, Abimael Guzmán. Lichtend Pad is een reeks aanslagen begonnen ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de voormalige Chinese leider Mao Zedong. In het kerstweekeinde ontplofte een bom bij een legerpost in de arme wijk El Agostino in Lima, waarbij acht gewonden vielen.

Bij de eerste aanslag gisteren reden de terroristen twee voertuigen vol explosieven tegen de muur van het politiebureau in Lima, nadat ze in een zijstraatje een afleidingsmanoevre hadden uitgevoerd. De autobom bestond uit 230 kilo dynamiet en ammonium-nitraat. De ontploffing blies de buitenmuur weg en versplinterde muren, deuren en ramen in de rest van het gebouw. Volgens de politie raakten 21 mensen gewond door rondvliegende brokstukken en glas.

De bom bij het uitvaartcentrum was veel lichter (20-25 kilo), maar doodde een man en een 16-jarig meisje. De bom vernielde tevens een aantal geparkeerde auto's en brak de ruiten van de huizen in de buurt. De politie arresteerde in de buurt van het gebouw een 24-jarige man met een kogelwond aan zijn been, die met de explosie te maken zou hebben.

De guerrillabeweging Lichtend Pad probeert sinds 1980 de boeren en arbeiders aan de macht te brengen. Bij de strijd zijn tot nu toe naar schatting 27.000 mensen om het leven gekomen. De gevangenneming van Guzmán anderhalf jaar geleden leek een belangrijke overwinning van de Peruaanse president Fujimori, maar betekende niet het einde van de strijd. Volgens de Peruaanse politie heeft een groep zich van de beweging afgesplitst en de Revolutionaire Beweging Nieuw Peru gevormd. Twee weken geleden verscheen de naam van deze groep voor het eerst op de muren bij aanslagen in de bergprovincies Hunacavelica en Puno. De groep zou qua ideologie niet van Lichtend Pad verschillen. (Reuter)