Tsjizjov-Wiersma weer remise

TALLINN, 29 DEC. Harm Wiersma heeft op zijn Russische toer geen schade opgelopen.

Op 7 januari begint de Fries het tweede deel van de tweekamp om de wereldtitel dammen tegen de Rus Alexej Tsjizjov in Smallingerland met een gelijke stand. In Tallinn kwamen de grootmeesters gisteren de negende remise overeen. Even zag het er naar uit dat de Nederlander de vaderlandse bodem met een voorsprong zou bereiken. Met secondant Auke Scholma had de uitdager een mooie opening voorbereid. Wiersma nam met zwart het initiatief en kreeg een aantal serieuze kansen op groot voordeel. Dat hij zijn strategie goed doorgenomen had, kon van de klok worden afgelezen. Voor de eerste zeventien zetten had Wiersma, de afgelopen dagen voortdurend in tijdnood, slechts een kwartier nodig. Tsjizjov gebruikte twintig minuten meer. Het kleine tijdvoordeel bleek onvoldoende voor de Nederlander. De titelverdediger haalde in het middenspel de angel uit de zwarte aanval. In die fase verdween ook de gunstige stand van de klok voor Wiersma.