Toerisme naar Turkije doelwit PKK

Turks-Koerdische separatisten hebben Europese toeristen opnieuw gewaarschuwd Turkije te vermijden. Een woordvoerder van het Koerdisch Nationaal Bevrijdingsfront (ERNK, dat namens de PKK, de marxistische Koerdische Arbeiderspartij, spreekt) kondigde tegenover het Duitse blad Stern aan dat Koerdische guerrillastrijders in het voorjaar een nieuwe campagne tegen het toerisme in Turkije zullen lanceren. PKK-leider Abdullah Öçalan had in september al gedreigd met intensivering van de strijd tegen het toerisme.

“Iedere Duitse mark die een toerist in Turkije uitgeeft betekent de dood van een persoon in Koerdistan. Daarom is de toeristenindustrie een belangrijk doelwit voor ons”, aldus de ERNK-woordvoerder tegenover Stern. “Iedereen die naar Turkije reist brengt zijn leven in gevaar.”

De PKK voert al jaren oorlog tegen buitenlandse toeristen, die een belangrijke bron van inkomsten voor de Turkse regering vormen. Met name Duitse toeristen zijn al verscheidene malen bedreigd, ook al omdat Bonn een wapenleverancier van Turkije is.

De PKK heeft het afgelopen jaar inderdaad enkele (lichte) bomaanslagen gepleegd in toeristenplaatsen, waarbij in totaal een dode en ongeveer 40 gewonden zijn gevallen. Voorts zijn in het zuidoosten van het land, waar de PKK en het Turkse leger een harde oorlog voeren, verscheidene buitenlanders ontvoerd. Allen zijn inmiddels vrijgelaten.

Deze campagne van wat in feite niet meer dan speldeprikken waren heeft volgens Turkse reisorganisaties ten minste een stagnatie van het buitenlands toerisme veroorzaakt, hoewel de tweede helft van het jaar een verbetering te zien gaf. Turkse handelaren die aan toeristen leveren klagen niettemin over een slecht jaar.