Tientallen doden door kou in Mexico en VS

WASHINGTON/MEXICO, 29 DEC. In de Mexicaanse stad Ciudad Juarez bij de grens met de Verenigde Staten zijn de afgelopen week 73 mensen omgekomen als gevolg van de ongebruikelijke vrieskou. In het noorden van Mexico daalden de temperaturen tot acht graden Celsius onder nul. Naar schatting zijn in Mexico de afgelopen drie weken 92 mensen als gevolg van de koudegolf omgekomen.

Kou en sneeuwstormen aan de Oostkust en in het Midden-Westen van de Verenigde Staten hebben aan zeker vijf mensen het leven gekost. Onder de slachtoffers waren twee daklozen in New York en Toledo. Aan de oostkust hebben de autoriteiten slaapplaatsen ter beschikking gesteld aan daklozen. In de hoofdstad Washington zijn de 1273 voor daklozen beschikbare bedden sinds het begin van deze week allemaal bezet. Telefonische hulpdiensten zijn 24 uur per dag beschikbaar voor mensen die lijden aan onderkoelingsverschijnselen.

In de staten Iowa en Maine zakte de temperatuur tot 30 graden Celsius onder nul. In Minnesota waar zondag een kouderecord van 45 graden onder nul werd gemeten, steeg de temperatuur gisteren iets, tot 39 graden onder nul. Regen en sneeuwstormen hielden huis in het dal van de Ohio-rivier en de Appalachen. Op de snelwegen rond Virginia veroorzaakten sneeuw en hagel grote files en verkeersongelukken en in Cincinatti moest het luchtverkeer gedeeltelijk worden stilgelegd. Het noodweer zal vermoedelijk tot het eind van deze week aanhouden.

In Alaska werden daarentegen ongebruikelijk hoge temperaturen gemeten, 5 graden boven nul in plaats van min 45. Volgens meteorologen is dat het gevolg van een warme-luchtmassa die vanuit het zuiden in de richting van de de Noordpool trekt. “Iedereen loopt hier in T-shirts”, aldus een bewoner van het plaatsje Nome, 240 kilometer van de poolcirkel, “ik begrijp er niets van in deze tijd van het jaar.” Verwacht wordt dat de temperaturen in Alaska vanaf woensdag weer gaan dalen. (AP,AFP)