Talbott tweede man State Department

WASHINGTON, 29 DEC. Strobe Talbott (47), de speciale Amerikaanse gezant voor de voormalige Sovjet-Unie, is gisteren voorgedragen voor de functie van onderminister van buitenlandse zaken. Daarmee wordt Clintons boezemvriend de opvolger van Clifford Wharton, die na de Amerikaanse misstappen in Bosnië, Somalië en Haïti onlangs ontslag moest nemen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, heeft gisteren zijn vakantie in Los Angeles onderbroken om de voordracht aan te kondigen. Hij zei dat hij Talbott zelf voor die functie aan Clinton had aanbevolen. “Ik heb groot vertrouwen in zijn vermogen, zijn ervaring, zijn integriteit en zijn karakter”, zei hij. “Het is belangrijk dat iemand van de huidige generatie wordt verkozen, iemand die kracht, gedrevenheid en de agressie van de jeugd met zich meebrengt.” Talbott zei gisteren dat de hervorming van Rusland en de voormalige Sovjet-republieken zijn prioriteit zal zijn. Hij wil zich in die taak niet laten afleiden door “regionale problemen” zoals Bosnië.