Rus "bedreigt staatsbelang'; Zjirinovski krijgt geen Duits visum

SOFIA, 29 DEC. De omstreden Russische politicus Vladimir Zjirinovski mag Duitsland niet in. Hij had naar Berlijn willen gaan, nadat Bulgarije hem wegens beledigingen tot ongewenst persoon had uitgeroepen.

Een woordvoerder van kanselier Kohl zei dat hij geen visum krijgt omdat “Duitsland er geen belang bij heeft dat hij hier zijn extreem-rechtse verklaringen komt afleggen.” Zjirinovski, de leider van de ultranationalistische Liberaal-Democratische Partij (LDP) die bij de Russische verkiezingen van 12 december een onverwacht grote winst behaalde, had een visum voor Duitsland aangevraagd voor achttien dagen.

Gisteren kreeg hij het bevel Bulgarije binnen 24 uur te verlaten, omdat zijn uitlatingen beledigend werden genoemd voor de Bulgaarse president en de buitenlandse betrekkingen zouden bedreigen.

Zjirinovski arriveerde zaterdag onaangekondigd in Bulgarije. Hij noemde daar president Zjelev “een overgangsfiguur” en introduceerde zijn “goede vriend en adviseur” Svetoslav Stoilov als “de toekomstige president van Bulgarije”. De zakenman Stoilov is een onbekende in de Bulgaarse politiek.

Volgens officiële woordvoerders in Sofia betekenen Zjirinovski's “onacceptabele” uitlatingen “een inmenging in de interne aangelegenheden van een soevereine staat”.

Een Duitse woordvoerder noemde de uitlatingen van Zjirinovski “schadelijk voor het staatsbelang”.

De Rus maakte vorige week een tussenstop in München, waar hij de extreem-rechtse politicus Gerhard Frei ontmoette. Daarna reisde hij door naar Oostenrijk en Bulgarije voor bezoeken aan geestverwanten. Duitse oppositiepartijen uitten toen felle kritiek op het uitgeven van een visum.

Bulgarije besloot Zjirinovski tot persona non grata te verklaren kort nadat hij op een persconferentie Turkije ervan had beschuldigd “de Balkan en de Kaukasus te willen veroveren”. Roemenië noemde hij “een kunstmatige staat”, die na 1918 is samengesteld uit “delen van Bulgarije, Hongarije en Rusland” en bewoond wordt door “Italiaanse zigeuners”. Volgens hem hebben “Slaven het recht zich te verdedigen tegen niet-Slaven” en “komt de tijd dat u [de Bulgaren] en andere Oosteuropese landen met Rusland een nieuwe economische en culturele orde kunnen vormen”. Hij ontkende dat hij de president had opgeroepen te vertrekken. Volgens hem had hij alleen gezegd “dat Bulgaren het recht hebben hun eigen president te kiezen”.

Honderden woedende Bulgaren trachtten Zjirinovski gisteren te beletten om bloemen te leggen op het monument van de Russische tsaar Alexander II in het centrum van Sofia. Onder diens bewind maakten Russen en Bulgaren in 1878 een eind aan de Turkse overheersing op de Balkan. “Hitler”, “KGB”, “Wees vervloekt” en “Naar huis jij”, scandeerde de menigte. Zijn lijfwachten slaagden er echter in een pad voor hem te banen. De bloemen die hij legde werden door de boze Bulgaren weggegrist en hem achterna geworpen. (AFP, Reuter)