Prominente rol voor ABN Amro

BOMBAY, 29 DEC. In de snel opkomende Indiase diamantnijverheid is er een prominente rol weggelegd voor de Nederlandse ABN Amro Bank. Met een aandeel van ruim 9 procent van de Indiase diamantfinanciering staat ABN Amro onder de buitenlandse banken op eenzame hoogte. In totaal financierde de bank vorig jaar transacties ter waarde van ongeveer 50 miljoen dollar.

De ABN Amro geniet een aantal uitgesproken voordelen op de concurrentie. Al heel lang houdt ze zich met zowel diamanten als India bezig. De betrokkenheid bij de diamanthandel dateert uit de tijd voor de Tweede Wereldoorlog toen Amsterdam nog een belangrijk diamantcentrum was. Na de oorlog verplaatste het zwaartepunt in Europa zich naar Antwerpen en opende de ABN daar na verloop van tijd een speciale afdeling, het Internationaal Diamant Directoraat. Een vijftal specialisten volgt vanuit Antwerpen de ontwikkelingen aan het internationale diamantfront en poogt de activiteiten van ABN Amro in de wereld zo goed mogelijk te coördineren.

De ABN is al lang present in India. De voorganger van de ABN, de Nederlandsche Handelmaatschappij, opende in 1920 een bankkantoor in Calcutta. Voordien bestonden er al uitgebreide commerciële contacten, onder andere via de roemruchte Vereenigde Oostindische Compagnie. Ook het kantoor in Bombay, dat gespecialiseerd is in de diamanthandel, is al decennia oud. “De ABN is op het gebied van de internationale diamanthandel de grootste bank ter wereld”, zegt een handelaar in Bombay. “Nu de Indiase regering veel van de oude beperkingen heeft opgeheven, voorspel ik dat ze nog verder zullen groeien.”

Het aandeel van ruim 9 procent is overigens van recente datum. Drie jaar geleden bedroeg het slechts 2 procent. “De ABN was toen te passief en verloor daardoor terrein, vooral aan Indiase banken”, meent Rajan Ray van het ABN Amro-kantoor in Bombay.

Hoewel ABN Amro haar aandeel in de financiering van de diamanthandel de afgelopen drie jaar fors heeft vergroot, zijn de overige activiteiten van de bank nog veel sneller gegroeid. Was de diamanthandel drie jaar geleden nog goed voor zo'n 80 procent van de omzet van de ABN Amro in India, nu is dat aandeel, ondanks de groei, gereduceerd tot 20 procent. Vooral de export-financiering heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen.