Orsay neemt expositie van Grand Palais over

PARIJS, 29 DEC. De tentoonstelling over de schildersgroep de Nabis gaat 11 januari weer open in het Musée d'Orsay. Eind november moest de succesvolle tentoonstelling plotseling dicht nadat gebleken was dat het uit 1900 daterende Grand Palais levensgevaarlijk was geworden. Dat beroemde tentoonstellingsgebouw is voorlopig gesloten wegens ingrijpende restauratie.

Deze zomer viel een bout op de kassa van een exposant. Kort daarna ging de druk bezochte tentoonstelling 'Design, spiegel van de eeuw' open. Enkele dagen later miste een schroef een bezoeker op een paar centimeter na. Het Grand Palais werd indertijd als tijdelijke expositiehal voor de Wereldtentoonstelling gebouwd. Gietijzer, glas en baksteen kenmerken de constructie. Roest en rot langzamerhand ook.

Men wist al jaren dat het Grand Palais verzakte. “Het is beetje zoals met de Toren van Pisa”, aldus de directeur monumenten op het ministerie van cultuur. “Men wist al geruime tijd dat hij scheef stond, maar op een dag wordt het te veel en gaat hij dicht voor het publiek. Met het Grand Palais moest dat punt ook bereikt worden.”

Het was eerder de uitkomst van een bouwkundig onderzoek dan een dramatisch ongeluk die ervoor gezorgd heeft dat de tentoonstellingshal in november opeens werd gesloten. Dat betekende een voortijdig eind van de natuurwetenschappelijke tentoonstelling 'L'âme au corps' en van 'Les Nabis', de schildersgroep waartoe onder anderen Vuillard, Bonnard, Maurice Denis en Félix Vallotton behoorden.

Deze winter wordt de eind vorige eeuw haastig gebouwde constructie helemaal onderzocht. Inmiddels is besloten dat deze zomer met de restauratie wordt begonnen. Hoewel de grond van de gemeente Parijs en het gebouw van het rijk zijn, wordt in de Franse verhoudingen weinig gedebatteerd over de vraag òf het Grand Palais wordt gered en òf er geld voor is. De ingrijpende opknapbeurt gaat zeker 250 miljoen franc (83 miljoen gulden) kosten en duurt minimaal anderhalf jaar.

Volgens deskundigen hoeft voor de meest bezochte en in de zelfde stijl gebouwde attractie van Parijs, de Eiffeltoren, niet te worden gevreesd. Die is zorgvuldiger gebouwd en beter onderhouden. Aan het Grand Palais is bij wijze van spreken niets gebeurd. De exploitatie was een probleem. Met beurzen en exposities heeft men het gigantische gebouw zo goed mogelijk 'gevuld'. Zelfs een dépendance van de universiteit vond er onderdak.

Belangrijke evenementen die voor volgend jaar op het programma stonden zijn door de plotselinge sluiting van het Grand Palais in de problemen geraakt. De SIME, de internationale museumbeurs waar ook Nederland vertegenwoordigd zal zijn met enkele musea, is uitgesteld tot april en wordt gehouden bij de Ecole Militaire. De moderne kunstbeurs de FIAC is nu in oktober op het Champs de Mars.

De tentoonstelling van de Nabis in het Musée d'Orsay duurt tot 13 februari 1994. Daar is nu nog de tentoonstelling met werken uit de Collectie-Barnes te zien. De belangstelling daarvoor is zo groot dat gisteren gevechten zijn uitgebroken tussen ontevreden belangstellenden die meenden dat anderen voordrongen. Het museum is daarom enige tijd dicht geweest.

    • Marc Chavannes