Onthulling over beer was 1 april-grap

MADRID, 29 DEC. Spanje maakte gisteren ernst met het feest van de lichtzinnigheid: ter gelegenheid van de katholieke feestdag Santos Inocentes spanden de verschillende Spaanse kranten zich in om met de beste inocentada de lezers voor de gek te houden.

In de sportbladen was vooral voetbal daarvan het onderwerp. Zo werd gemeld dat een van de toegangspoorten van het nieuwe voetbalstadion Benabéu van de club Real Madrid was ingestort; niet ondenkbaar, nadat bouwinspecteurs eerder een groot aantal tekortkomingen in het stadion hadden geconstateerd. Minder realistisch, maar toch nog altijd goed voor onrust bij voetbalminnend Spanje was de melding dat Johan Cruyff er in was geslaagd Emilio Butragueno, devedette van Real, voor het volgende seizoen te contracteren bij aartsrivaal Barcelona.

Ook politici werden niet gespaard. Het conservatieve dagblad ABC presenteerde oppositieleider José Maria Aznar zonder zijn bekende snor: een nieuw en sneller uiterlijk dat Aznar zich op advies van zijn vrouw zou hebben laten aanmeten. Bijtender was de grap in Diario 16 dat de nationalistische Catalaanse leider Jordi Pujol in ruil voor zijn gedoogsteun aan de regering-González erin was geslaagd om het Catalaans naast het Spaans op alle scholen in Spanje verplicht te laten stellen.

Het dagblad El Mundo bracht een bericht dat menigeen - onder wie de correspondent van deze krant - op het verkeerde been zette: het ontslag van de Madrileense hoofdcommissaris Monzón. Veiligheidscamera's zouden Monzón betrapt hebben bij het aantrekken van een berenpak; Monzón was de beer die de Madrileense burgemeester Alvarez del Manzano nu al weken achtervolgde als protest tegen zijn bezuinigingsbeleid, aldus El Mundo. De foto van de weinig geliefde commissaris in zijn harige vermomming op het stadhuistoilet bleek een kunstige vervalsing. Naar de ware identiteit van de beer wordt nog gegist.

    • Steven Adolf