NS sluiten contract met scholen om trein 's morgens extra te laten rijden

ROTTERDAM, 29 DEC. De Nederlandse Spoorwegen hebben een contract gesloten met twee scholen in Winschoten om 's morgens vroeg een extra trein te laten rijden. Hiermee kunnen leerlingen uit Nieuweschans precies op tijd op school zijn. Het is de eerste keer dat de NS een dergelijk contract hebben afgesloten.

Voor het Dollard College in Winschoten was een dergelijk contract niet nieuw. Vorig jaar maakte de scholengemeenschap reeds een afspraak met het streekvervoerbedrijf GADO, aldus rector B. Zweers. De school bracht alle vervoer voor excursies onder bij de GADO, die op zijn beurt bereid was een buslijn te verlengen. Bovendien werden dienstregeling en schooltijden beter op elkaar afgestemd.

Geheel onkundig van deze afspraken besloten ook de Nederlandse Spoorwegen hun dienstregeling in het noorden te wijzigen om stoptreinen beter te laten aansluiten op de intercityverbindingen met de Randstad. Dit hield in dat leerlingen uit Nieuweschans om twee minuten over half acht al in Winschoten zouden zijn, terwijl de school pas om half negen begint. Vorig jaar begon de school nog om acht uur. “We merkten dat eigenlijk pas in september”, zegt Zweers. “Toen zijn we met de NS gaan praten of de trein die een tijdje staat de wachten op het station van Winschoten niet op en neer kon naar Nieuweschans. Dat kon wel, mits die trein vroeger zou vertrekken uit Groningen.”

Zowel het Dollard College als het MBO-College Oost-Groningen betaalden een bedrag dat ze niet willen onthullen aan de NS. Bovendien sloot het Dollard College een grootverbruikerscontract met de NS. Voor het MBO-College is dat niet zinvol, omdat de meeste leerlingen daarvan een OV-studentenkaart hebben. In ruil daarvoor laten de NS de trein nu negen minuten eerder vertrekken uit Groningen. Daardoor is hij vroeg genoeg in Winschoten om nog even te pendelen naar Nieuweschans, voor hij weer terug moet naar Groningen. De leerlingen komen dan om acht uur aan in Winschoten.

Leerlingen kunnen via de school een abonnement nemen. Het gaat bij het Dollard College om 27 jaarabonnementen en 7 zogeheten winterabonnementen voor leerlingen die 's zomers de vijftien kilometer per fiets afleggen.

De overeenkomst tussen de scholen en de NS is aangegaan voor anderhalf jaar, met een optie op verlenging, aldus Zweers. De NS hebben daarbij bedongen dat ze de trein niet hoeven laten rijden indien er te weinig belangstelling is van leerlingen uit Nieuweschans. Voor de NS is het de eerste keer dat men op deze manier tegemoet komt aan de wensen van klanten, aldus een woordvoerder. Hij gaat ervan uit dat het contract financieel aantrekkelijk is voor de spoorwegen: “We willen er wel wat op verdienen, al zullen we ons niet uit de markt prijzen.” De aangepaste dienstregeling gaat op 3 januari in.