Nieuwe partij wil eenheid België

BRUSSEL, 29 DEC. In België is een nieuwe partij opgericht met als doel België als eenheidsstaat te laten voortbestaan.

De partij heet UNIE, voert als ondertitel "Belgique Unie der Belgen' en richt zich vooral op jongeren. Behalve tegen het separatisme zet de partij zich ook af tegen het racisme, in het bijzonder tegen de ideeën van het Vlaams Blok. Belangrijkste streven is echter een halt toeroepen aan het uiteenvallen van België. UNIE noemt zich nationalistisch en monarchistisch. “De sterke beweging die is ontstaan bij het overlijden van koning Boudewijn heeft bij de politici geen reactie veroorzaakt”, zei een van de oprichters, Olivier Coene, gisteren. De partij zegt over voldoende fondsen te beschikken om binnenkort een grote ledenwerfcampagne te starten, vooral gericht op het universitaire milieu.