Meer vertrouwen consument; Optimisme over economie van VS groeit

WASHINGTON, 29 DEC. De Amerikaanse industrie zal in 1994 zijn sterkste groei in zes jaar doormaken, zo heeft het ministerie van handel voorspeld. Consumenten blijken in toenemende mate optimistisch over de economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten.

Volgens het ministerie van handel rekent de Amerikaanse industrie in 1994 met een groei van 2,8 procent, het hoogste cijfer sinds 1988. Vooral investeringen in computers, elektronische componenten, medische apparatuur, machines, en consumentenaankopen van auto's, huishoudelijke apparatuur en meubels zullen voor een groei-impuls zorgen. Het ministerie van handel voorziet een stijging van zes procent in de autoverkopen en vier procent in de huizenbouw. Omzetten van computersoftware en -managent zullen volgend jaar met 7,7 procent stijgen.

De verliezers van 1994 zullen enkele defensie-industrieën zijn, die worden getroffen door bezuinigingen in de defensiesector. In het bijzonder vliegtuigbouwers moeten rekening houden met een slechtere markt en een teruggang in de verkopen van elf procent. Verder moeten ruimtevaart- en scheepsbouwondernemers met inkrimpingen rekening houden.

De voorspelling van het departement is gebaseerd op een onderzoek naar tweehonderd ondernemingen in de industrie en dienstensector, die verantwoordelijk zijn voor bijna tachtig procent van het transport van industriegoederen. “Bijna negentig procent van de bedrijven in de industriële sector voorspelt groei in 1994,” aldus onderminister Jeffrey Garten.

De index van het consumentenvertrouwen maakte deze maand een sprong van 8,2 punten naar 80,2. Dat is meer dan 20 punten hoger dan in oktober. “De index staat nu op een niveau dat in het verleden werd geassocieerd met een redelijk comfortabel tempo van economische groei”, aldus directeur Fabian Linden van het Conference Board's Consumer Research Center dat de index publiceert. “Het consumentenvertrouwen is in het verleden altijd een belangrijke indicator gebleken. De index heeft in de afgelopen twee maanden een indrukwekkende groei laten zien. Het is nog te vroeg conclusies te trekken, maar de cijfers zijn zeer bemoedigend.”

De index voor het consumentenvertrouwen, die in 1985 op 100 werd gesteld, is gebaseerd op een onderzoek bij vijfduizend huishoudens. De consumentenuitgaven zijn verantwoordelijk voor tweederde van de economische activiteit in de VS. In december antwoordden meer ondervraagden dan voorheen dat er “volop” banen zijn, al vormde deze groep nog een minderheid. (Reuter, AP, DPA)