Manuscripten van Haydn-sonates mogelijk vervalst

BERLIJN, 29 DEC. De kopieën van zes verloren geraakte pianosonates van de 18de-eeuwse componist Franz Joseph Haydn, die twee weken geleden opdoken in de Duitse stad Munster, zijn vals. Dat beweert een aantal Duitse musicologen. Ook Horst Walter, directeur van het Joseph Haydn-Instituut in Keulen is van mening dat de manuscripten niet authentiek zijn. Zijn instituut belegde onlangs een symposium, waarbij een overweldigende meerderheid van Haydn-deskundigen, aldus Walter, de echtheid in twijfel trok.

De kopieën, vroege sonates voor piano-forte uit 1766 en 1769, waren afkomstig uit het bezit van de oude dame, die ze aan de plaatselijke muziekleraar Winfried Michel had laten zien. Deze man, die onmiddellijk het handschrift van Haydn herkende, is vermoedelijk de vervalser, beweert Walter nu. De dame is overigens nog niet voor het voetlicht getreden. Inmiddels heeft de Harvard-universiteit een in februari gepland symposium, waar de sonates ten gehore zouden worden gebracht, geannuleerd. (AP)