Man met dubbele nationaliteit wordt niet uitgeleverd

MAASTRICHT, 29 DEC. Een 36-jarige man met zowel de Nederlandse als de Duits nationaliteit hoeft niet aan Duitsland te worden uitgeleverd. Dat besliste gisteren de rechtbank van Maastricht in een vervroegde uitspraak. De man is onmiddellijk in vrijheid gesteld.

Op verzoek van de Duitse politie was de man door de Nederlandse politie in Heerlen aangehouden en in afwachting van het uitleveringsverzoek gedetineerd. De man zou betrokken zijn geweest bij een omvangrijke cocaïnetransactie. Volgens de raadsman van de verdachte, Th. Hiddema, heeft de Duitse politie getracht zijn cliënt op Nederlands grondgebied in de val te lokken door middel van een "pseudoverkoop'. In Nederland is het de politie alleen toegestaan tot een "koop' over te gaan. Ook wees de advocaat er op dat de Duitse justitie heeft verzuimd de Nederlandse autoriteiten in kennis te stellen van een actie van de Duitse politie op Nederlandse bodem.

Volgens officier van justitie H.J. Laumen heeft de rechtbank echter beslist de man in vrijheid te stellen omdat “de feitsomschrijving in de Duitse stukken onvoldoende was”. “Het was uit de stukken niet duidelijk of de man naar Nederlands recht strafbaar was”, aldus Laumen. De Duitse justitie heeft de gelegenheid gekregen de stukken aan te vullen om alsnog te proberen de man uitgeleverd te krijgen. Het is de tweede keer dat een Duits verzoek om uitlevering van iemand met (ook) de Nederlandse nationaliteit wordt afgewezen. In september 1992 vroeg de Duitse justitie om uitlevering van twee Nederlandse autodieven. De Nederlanders waren de Duitse politie behulpzaam geweest bij het oprollen van een internationale organisatie van autodieven. Daartoe stalen zij, met medeweten van de Duitse politie, auto's en infiltreerden de organisatie. Na het oprollen van de bende wilde de Duitse justitie de mannen toch vervolgen voor feiten gepleegd voorafgaand aan de samenwerking, ofschoon er toezeggingen waren gedaan van niet verdere vervolging.

Hiddema noemt de uitspraak van de Maastrichtse rechtbank zowel "opzienbarend' als "terecht'. Naar zijn mening heeft de rechtbank overtuigend laten zien dat de Duitse politie zich met “beduimelde zaken” bezighield.