Israel en PLO in grote lijnen eens met elkaar

TEL AVIV, 29 DEC. Israel en de PLO hebben vannacht in Kairo in grote lijnen overeenstemming bereikt over een ontwerp-verdrag inzake de uitvoering van hun akkoord over Palestijnse autonomie in de Gazastrook en het district Jericho.

Uitvoering ervan hangt volgens Israelische bronnen in Kairo af van goedkeuring door premier Yitzhak Rabin en Yasser Arafat.

Vanmorgen kwamen er uit de Palestijnse delegatie tegenstrijdige uitspraken over de bereikte resultaten. Op doorreis van Soedan naar Tunis deed Arafat vannacht Kairo aan om zijn delegatie de laatste instructies te geven.

De Palestijnse leider is de afgelopen dagen onder zware Egyptische en Amerikaanse druk komen te staan om zijn eisen aan Israel te matigen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, riep gisteren Arafat op zich niet met symbolen bezig te houden maar praktische stappen te zetten om tot overeenstemming te komen.

Israelische correspondenten melden uit Kairo dat op het belangrijkste twistpunt, de controle aan de grenzen van de autonomiegebieden met Jordanië en Egypte, het volgende compromis werd uitgewerkt: Israel houdt volledige controle over de grensposten, maar vijftig meter achter de Israelische grensposten zullen Palestijnse grensposten worden geplaatst. Israeliërs en toeristen zullen door de Israelische grenswachten worden gecontroleerd, terwijl de Palestijnen via de Palestijnse grensposten zullen passeren.

Intussen is vanmorgen nabij Hebron op de Westelijke Jordaanoever een Israeliër door een Palestijn met messteken tamelijk ernstig gewond. De Palestijnse aanvaller werd enkele uren na de aanslag gearresteerd. Hij bleek elf dagen geleden uit een Israelische gevangenis te zijn vrijgelaten.

In verband met een intensivering van de gewapende incidenten in Zuid-Libanon heeft premier Rabin gisteren gewaarschuwd voor de gevolgen daarvan voor het Israelisch-Syrische vredesoverleg na de top tussen president Bill Clinton en president Hafez Assad half januari in Genève. Volgens Rabin zijn strijders van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah in strijd met een afspraak met Israel weer dorpen in Zuid-Libanon binnengetrokken, hetgeen volgens de Israelische leider een gevaarlijke situatie schept.

Op een persconferentie na een bezoek aan Zuid-Libanon zei hij dat Syrië “heel veel meer kan doen om de situatie tot rust te brengen”. [Via de officiële krant Al-Ba'ath wees Syrië die oproep vanochtend af. Verzet tegen bezetting is legitiem, aldus Al-Ba'ath. De Israelische vergeldingsbombardementen op doelen in Zuid-Libanon lieten daarentegen blijken dat Israel “niet in vrede is geïnteresseerd”.]

Na felle strijd gisteren tussen Hezbollah en het Israelische leger en eenheden van het pro-Israelische Zuidlibanese Leger zette Hezbollah vannacht het offensief tegen de door Israel afgekondigde veiligheidszone in Zuid-Libanon voort. Zestien stellingen daar kwamen onder vuur te liggen terwijl op de plaats Marjayoun katjoesja-raketten werden afgeschoten.

Israelische militaire kringen leggen een verband tussen de opwarming van het front door Hezbollah en de komende ontmoeting Clinton-Assad. Volgens deze kringen is het een bekend patroon dat Syrië vóór belangrijk diplomatiek overleg met de VS Hezbollah de vrije hand geeft om daarna deze organisatie weer tot de orde te roepen in ruil voor Amerikaanse concessies en waardering. Tot zover onze correspondent.

Palestijnse leiders uit bezet gebied hebben Arafat in een brief gevraagd een eind te maken aan "vriendjespolitiek' in PLO-benoemingen. De brief - niet de eerste in deze zin - volgt op het opstappen van verscheidene jonge Palestijnse leiders in de Gazastrook, die zich gepasseerd voelden door de benoeming van oudere bureaucraten van buiten bezet gebied op topfuncties in de Palestijnse autonomie. (AP)

    • Salomon Bouman