Glasproducenten beschuldigen Alders van schenden afspraak

DEN HAAG, 29 DEC. De Branche-Vereniging Glas is verontwaardigd over het voorstel van minister Alders (VROM) om de verpakkingsindustrie de kosten van het inzamelen van glas te laten betalen.

Voorzitter van de vereniging M. Reuder vindt dat de minister met zijn uitspraken eerder gemaakte afspraken schendt. “In het convenant verpakkingen dat we met de minister hebben afgesloten zijn andere afspraken gemaakt. Alders moet zich concentreren op de onderdelen van het milieubeleid die niet succesvol zijn en niet steeds bij de glasproducenten aankloppen. Wij halen, in tegenstellingen tot andere branches, de streefcijfers van het convenant.”

Alders vindt dat producenten van 'de wieg tot het graf' aansprakelijk zijn voor hun produkt. Daarom moeten de glasproducenten ook betalen voor de verwerking van glas. Tot nu toe betalen de gemeenten het plaatsen van glasbakken. Als de producent de glasbak moet betalen, zal dat leiden tot een kleine prijsverhoging van wegwerpglas. Retourverpakkingen met statiegeld zullen dan relatief goedkoper worden.

Niet bekend

Alders zei eerder in een interview met deze krant “niet helemaal tevreden te zijn” over de uitvoering van het convenant verpakkingen. De minister heeft volgens eigen zeggen de Stichting Verpakking en Milieu laten weten wetgeving voor te bereiden, die in werking zal treden indien de branche niet met vrijwillige maatregelen komt.