Film

“Wat ga jij met de kinderen doen in de kerstvakantie?” vragen twee collega's. We besluiten één van de vakantiedagen gezamenlijk naar de film te gaan: drie volwassenen en acht kinderen. Laten we niet vergeten elf plaatsen te reserveren.

Maandagochtend 9.30 uur belt de collega die de kaartjes zou bestellen, nadat ik me al een keer tevergeefs bij de kassa had gemeld: “De bioscoop heeft een automatisch reserveringssysteem met keuzetoetsen, en met onze telefoon werkt dat niet.” Geen probleem, dat doe ik wel even. “U bent verbonden met de informatie- en reserveringslijn van Lumière, Thalia en Corso te Rotterdam, kies nummer 1 als u wilt reserveren voor een bepaalde film, nummer 2 voor een bepaalde dag .... enzovoorts.” Er passeren vier boodschappen met een totaal aan eenentwintig keuzemogelijkheden, en... wie aarzelt ligt eruit! Dan komt boodschap vijf: kies het aantal plaatsen tot een maximum van 9, een getal dat blijkbaar wordt ingegeven door de beperkingen van de toetsen, tweemaal 1 is niet elf. Zo snel kan ik niet beslissen, zal ik de kaartjes toch maar aan de kassa gaan bestellen, of splitsen we het gezelschap in twee groepen? Ik besluit het laatste en begin opnieuw.

In gesprek... ik ben inmiddels al twintig minuten bezig en heb nog geen kaartje gereserveerd. Eindelijk, de eerste zes zijn binnen, nu nog maar vijf. Weer in gesprek, ik blijf tevergeefs het nummer draaien. Mijn dochter van zeven, die mijn verwoede pogingen verbaasd gadeslaat, adviseert me het over een uurtje opnieuw te proberen. Dilemma, dan zitten we misschien mijlenver van elkaar verwijderd of - erger nog - zijn er geen kaartjes meer, de film had zulke goede kritieken. Ik ga door. Bingo! Het is inmiddels vijf voor half elf. “U heeft gereserveerd voor de voorstelling van Aladdin op vrijdag om kwart over een.” De stem vervolgt met de mededeling: “Als u uw reserveringsnummer heeft genoteerd toets nummer 2 in.” Dat doe ik, en tot besluit hoor ik een vriendelijk “tot ziens in de bioscoop”. Twijfel bekruipt me, heb ik die begroeting de vorige keer ook gehoord? Zou ik die laatste 2 wel hebben ingetoetst, is mijn reservering wel geldig? Tot het eind van de week moet ik in spanning afwachten. Liggen er vijf of elf kaartjes voor ons klaar. De volgende keer huur ik een video.

    • Marion van Eeuwen