Europees kampioenschap zonder Bart Veldkamp

HEERENVEEN, 29 DEC. Niet Bart Veldkamp maar Ids Postma gaat als derde Nederlandse rijder naar het Europees kampioenschap allroundschaatsen in Hamar. Op de 1500 meter verloor Veldkamp vandaag ruim drie seconden ten opzichte van Postma, die zijn persoonlijke record verpulverde: 1.54,09. De derde deelnemer op het EK - Ritsma en Zandstra waren op grond van hun eerdere prestaties al zeker - werd de afgelopen twee dagen opgemaakt via een fictief klassement na de vijf kilometer en de mijl.

Bij de vrouwen nestelde Jong Oranje-rijdster Tonny de Jong zich na twee afstanden verrassend tussen de kernploegleden in. De Jong werd vanmorgen tweede op de 1500 meter en eindigde in het tussenklassement achter Annamarie Thomas op de tweede plaats. Thomas reed een knap persoonlijk record, 2.05,94. De BegeleidingsCommissie Kernploegen (BCK) beslist vanavond of De Jong op grond van haar prestaties naar het EK mag. Carla Zijlstra lijkt met een derde plaats zeker van een ticket voor Hamar. Het talent voor de toekomst, Barbara de Loor, werd ook nog gepasseerd door de gewestelijke rijdster Sandra Zwolle.

Gerard van Velde en Christine Aaftink wonnen ook op de tweede wedstrijddag de vijfhonderd meter. Beiden mogen zich nationaal kampioen op de kortste afstand noemen, nadat ze gisteren ook op de een keer verreden 1000 meter een gouden plak hadden gewonnen.

Bart Veldkamp gaat niet naar Hamar, wel naar Davos. Daar wil de stayer zich voorbereiden op de Olympische Spelen. De suggestie dat hij in Zwitserland niet de gewenste competitie meemaakt, werd door Veldkamp weggewimpeld. Hij wil in Davos zijn vorm terugkrijgen. “Ik zit totaal niet in m'n ritme. Van de eerste tot de laatste meter: het gaat waardeloos.” Gisteren reed Veldkamp een teleurstellende vijf kilometer, 6.51,20.

Door de onvermijdelijke uitzending van Postma naar Hamar, vertegenwoordigen drie Friezen de nationale driekleur bij het EK. Behalve Veldkamp viel ook Arjan Schreuder buiten de boot. De specialist op de 1000 en 1500 meter reed gisteren een matige vijf kilometer. Zijn favoriete mijl kon hem vanmorgen niet meer aan deelneming van zijn eerste grote evenement helpen, 1.55,65. Schreuder zit al drie jaar in de kernploeg maar heeft nog nooit een internationaal toernooi geschaatst.

Ids Postma verbeterde gisteren zijn persoonlijk record op de vijf kilometer met dertien seconden, 6.52,36. Eerder reed hij ook nog eens zijn eigen toptijd op de vijfhonderd meter uit de boeken, 38.36. Leen Pfrommer, zijn trainer bij Jong Oranje, moest diep nadenken of hij ooit zo'n snelle vooruitgang bij iemand had meegemaakt. De naam was nietemin voorspelbaar: Falko Zandstra.

Volgens Pfrommer is Postma als schaatser beter te vergelijken met Ritsma. Postma werd in het gewest Friesland begeleid door Sjoerd de Boer. Net als Zandstra zegt Postma veel baat gehad te hebben bij de 1500 meter-training van De Boer. Die moeilijke discipline hebben beide Friezen inderdaad aardig onder de knie. Maar net als Zandstra is ook Postma een echte allrounder, die op elke afstand uitblinkt. Vorig jaar werd hij tweede op het WK voor junioren.

Postma (20) weet zich bij Jong Oranje vergezeld door zijn leeftijdgenoot Martin Hersman. Geen Fries maar een talent uit Sassenheim. Vanaf hun vijftiende jaar rijden de twee al tegen elkaar. Hersman reed gisteren bijna even hard als zijn ploeggenoot bij Jong Oranje. En hij verbeterde zijn eigen records met vergelijkbare verschillen. Vanmorgen eindigde Hersman op de 1500 meter als tweede achter Ritsma. Zandstra werd op beide afstanden royaal geklopt door Ritsma. De Europees -en wereldkampioen zegt zich geen zorgen te maken over zijn vorm.

Het Nederlandse schaatsen heeft er weer twee nieuwe toppers bij. Verklaarde de juist gestopte Noorse stayer Karlstad niet, dat hij in zijn loopbaan wel vijf generaties Oranje-rijders had ontmoet. Zandstra en Ritsma zijn nauwelijks volgroeid of een nieuw duo dient zich aan. Volgens Pfrommer beschikken beiden over een geweldige techniek. “Dat is de basis van het schaatsen. De kracht komt later wel.” De trainer stimuleert de studie-vooruitgang van zijn pupillen. Postma zit op de Hoge Landbouwschool in Leeuwarden. Hersman studeert aan de HEAO in Haarlem. Pfrommer: “Ze moeten het proberen af te maken. Gelukkig is de individuele begeleiding stukken beter dan een paar jaar geleden. Ze zullen niet in een gat vallen na hun loopbaan, zoals je nu bij Thomas Bos ziet.”

Pfrommer was niet verrast door het optreden van Postma en Hersman. Met een grote grijns verklaarde hij voor het toernooi al dat er een surprise (voor de buitenwereld) in de lucht hing. De twee jonge helden zelf bleven bescheiden. Postma: “Ik had het niet verwacht. Pfrommer had me op de vijf kilometer op zeven blank weg laten gaan. Dat je er dan nog eens acht seconden onderduikt, is natuurlijk geweldig.” Op de tribune waren de eerste spandoeken al zichtbaar. Ab Krook heeft er een nieuw luxe-probleem bij.